Gazdaság

2010.04.28. 10:56

Legyen önálló a Balaton-régió?

Siófok - Elkötelezettek vagyunk a Balaton-régió fejlesztése mellett - mondta a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, valamint Simon László, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyettese.

zaol.hu

Az államtitkár elmondta: az Új Magyarországi Fejlesztési Terv egyes pályázataira országos viszonylatban több mint 45 ezer projektre érkezett támogatási kérelem, ebből 16 ezernél is több pályázat esetében kötöttek már támogatási szerződést mintegy 3 ezer milliárd forint értékben, és 880 milliárd forintot már ki is fizettek.

Ezek a számok azt eredményezik, hogy Magyarország Európában első helyen szerepel a szerződéssel lekötött támogatási szerződések tekintetében: míg az uniós átlag 27 százalék, addig Magyarország 46 százalékos teljesítményt nyújt a pénzlekötésekkel kapcsolatban.

Simon László hozzátette: A Balaton-régióban 2007 és 2010 között 263 projekt nyert támogatást mintegy 28 milliárd forint értékben, a kormány négy kiemelt balatoni fejlesztést támogatott Balatonfüreden, Tihanyban, Hévízen és Zalakaroson.

A tervezett pályázati kiírásokkal kapcsolatban elmondta: régiónként két-három milliárd forint állhat rendelkezésre a turisztikai szolgáltatások, illetve az egészségturizmus fejlesztésére, de a Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) szervezetek támogatására is jelenik meg pályázat várhatóan az év végén.

A támogatások kapcsán az ülésen újra felmerült az önálló Balaton-régió megalkotásának gondolata. Dr. Suchman Tamás elnök szerint a fejlesztési pénzek egyenletes elosztásához, a régió egységes képviseletéhez nem politikai kompetenciákra, hanem egy új struktúrára volna szükség.

Varju László a téma kapcsán megjegyezte: az új kormánynak a felállását követő első hónapban döntenie kell, ha azt szeretnék, hogy 2013-at követő új uniós tervezési időszakban a Balaton önálló régióként jelenhessen meg.

Az ülésen elhangzott az is, hogy a sávolyi Balatonringre félretett pénzből kompenzálhatják az önkormányzatokat az idegenforgalmi adó után járó állami támogatás megfelezéséből adódó kiesést. A rendelkezésre álló egymilliárd forintból az elvont egy forintokból 37 fillért kaphatnak vissza az érintettek - erről a májusi kormányülésen születik végleges döntés. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!