Eplény

2015.10.27. 19:18

Gombatúra a Bakonyban

Eplény, Balatonalmádi - Őszi színekkel, illatokkal teli bakonyi erdőben bolyonghatott huszonnégy kis balatonparti gombász Szenthe László vezetésével.

Civil Tudósítónktól

De gyönyörű! Ilyet még nem láttál! – kiáltották a gyerekek egymásnak, miközben a ragyogó napsütésben újabb és újabb gombákhoz hajoltak le, mosolyogva mutatva őket társaiknak.

Ennyien még nem voltak idén gombásztúrán – tette hozzá Szenthe László, az Almádi Gombászok Asztaltársaságának vezetője. Huszonnégyen jöttek el az ősz színeiben pompázó eplényi erdőbe gombászni. Gyorsan teltek a kosarak a már nevükben is izgalmas késői laskagombával, petrezselyemgombával, bársonyos tönkű gyökeres fülőkével, rózsáslemezű kígyógombával, júdásfülegombával. Ez utóbbi, a jelen lévő gyerekek legnagyobb örömére, meglepően hasonlít egy igazi, emberi fülre.

A résztvevők megtanulhatták, hogy a nyálkás gyökeres fülőkének csak a kalapja ehető, tönkje túlságosan szívós, míg az ánizsszagú fagombának csak a fiatal példányai ehetők. A gyűrűs tuskógombáról pedig megtudták, hogy érdemes több időt szánni az elkészítésére, hiszen legalább huszonöt percig kell sütni vagy főzni, csak akkor nem okoz emésztési zavarokat.

A gyerekek sokat kérdeztek Szenthe Lászlótól, a bakonyi gombatúra vezetőjétől
Fotó: Töltési Erzsébet


Megcsodálták a taplócsalád több fajtáját, mint a cinóber és a bükkfa taplót, melyek nem ehetők, de pazar látványt nyújtanak a fák törzsén. Volt, amikor csak a fényképezőgépek villogtak, hiszen a túrázók egyike egy különleges védett gombára bukkant, a laskapereszkére.

A legfontosabb, hogy megvizsgálva megtanulhatták az itt található mérgező gombák, mint az émelyítő pereszke, viaszfehér tölcsérgomba, világító tölcsérgomba és a gyilkos galóca megkülönböztetését az ehetőktől, és hogy gombát csak hivatalos gombavizsgáló által ellenőrizve fogyaszthatunk.

Szerző: Töltési Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!