Életmód

2014.01.10. 18:25

Tornázni ovis korban

Tapolca - Bertók Katalin a városban egyedüliként tart testnevelés órát az óvodások korosztályának.

Szám Dorottya

Kati közvetlen stílusát, következetességét és szigorát is szeretik a gyerekek. A szülők pedig tudják, hogy a rendszeres testmozgással már ebben a korban is sokat tehetnek gyermekük megfelelő testi és szellemi fejlődéséért egyaránt. Még a különféle magatartás zavarok leküzdésében is segít a torna. Kati csoportjába négy évestől hétévesig járnak a gyerekek, akik egyébként nagyon szeretnek mozogni. Élvezik a legnehezebb gyakorlatokat is, az összetett, játékos gyakorlat sorokat. megjegyzik és pontosan, fegyelmezetten végrehajtják a kiadott feladatokat. Látszik az ovis tornás foglalkozásokon, hogy örömmel mozognak, ott jól érzik magukat.

Kati azt mondja, amennyiben a kisgyermekek már óvodás korától hozzászoknak a sok mozgáshoz, futáshoz, valamint a rendszeres mozgásos játékhoz, egyáltalán nem szükséges aggódniuk a szülőnek, mert így biztosított számukra az út a kiegyensúlyozott, boldog és főleg egészséges felnőttkor felé. Valamint még az iskolakezdéssel sem lesz később semmilyen problémájuk.

Bertók Katalin fontosnak tartja, hogy az ovisok is tornázzanak (Fotó: Szám Dorottya)

 

- A mozgás a gyermekkor egyik legjellemzőbb tulajdonsága. A rendszeres testmozgás és az ovis torna fejleszti a gyermek állóképességét, a test koordinált mozgását, egyensúlyérzékét, izomrendszerét, keringési rendszerét, sőt, valójában az egész személyiségét. A mozgást biztosító játékok kialakítják a gyerekek szabálytudatát, türelemre, kitartásra is nevelnek. A sok mozgásos játék közben a gyerekek észrevétlenül sajátítják el az iskolában is szükséges tornaelemeket és tanulják meg a különféle tornaszerek használatát.

Az órán számos, a torna sporthoz kapcsolódó gyakorlatot ismerhetnek meg a kis résztvevők, ugyanakkor kellő alapot biztosít ez a foglalkozás bármely más sportághoz is - magyarázza Kati. A gyerekek vele gyakran zenére, énekelve, mezítláb dolgoznak, azaz tornáznak.

Mindezek segítik a kicsik finommotori fejlődését is, amely pedig szoros összefüggésben van az írás, olvasás későbbi tanulásával. A mozgás természetesen mindemellett jó közérzetet és emésztést, valamint jobb alvást, erősebb csontokat és nagyobb ellenállást biztosít a betegségek ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!