Életmód

2015.04.15. 14:11

Gabival ilyen a boksz !

Veszprém - Dupla, dupla, üt, horog, ugráló kötél, hopp hopp: betölti a termet a hangulat, közben inspirál a zene, ritmust elvéteni lehetetlen.

Bonyhádi Szilvia

Az egész terem fülig vigyorral egyetlen hatalmas eufóriába olvad, hihetetlen közösségteremtő erő - ilyenek Gabi cardio boksz órái.

- Évekkel ezelőtt egy fitnesz rendezvényen ismertem meg ezt a mozgásformát. Ebben benne van a keménység, benne van a pörgés, valahogy minden együtt van, amit szeretnél: végre megtaláltam, amit akarok - mesél Muladi-Piros Gabriella a kezdetekről. - Szerettem volna valami nagyon hasonlót, de volt bennem egy kis frusztráció, amiatt, hogy én soha nem bokszoltam és semmilyen küzdősportot nem csináltam. Azt találtam ki, hogy lejárok bokszedzésekre. Itt elsajátítottam az erőfejlesztés részeket, megtanultam az ütéskombinációkat. A férjem szakmailag is segít nekem, ő ugyanis bokszoló volt - teszi hozzá.

Én azt kívánom, hogy mindenki találja meg ezt az egyensúlyt az életében, találja meg azt a mozgásformát, azt a csapatot, közösséget vagy akár edzőt, ami valódi húzóerőt jelent a számára, ettől válik a sport szenvedéllyé, személyiségfejlesztő hobbivá

- Annyira egyedi a stílus, az óra felépítése. Mitől ilyen " gabis" ?

- Talán attól, hogy mindenhonnan hoztam magammal valamit. Hoztam az élsportból, a tanárságból, a spinningből, a gerinctornából, a futásból, az atlétikából és a triatlonból. Úgy érzem a boksz az, amiben minden együtt van. Szeretem alkalmazni a cardio elemeket és azokat, melyek még az atlétikából jöttek, futásokat, szökdeléseket. Ez a sport nem arról szól, hogy egymás ellen irányulnak az ütések, ez árnyék boksz. Nem tanít önvédelemre vagy támadásra. Rámegyek a technikára is, az alapütések mindenki számára elsajátíthatók. A lényeg, hogy aki ide jön, ki tudja adni a feszültséget magából, hogy folyamatosan menjen, pörögjön az óra. Hatékonnyá akkor válik, amikor már van egy kis rutin és aki csinálja, tud olyan erősen ütni, hogy kemény izommunka legyen benne - fogalmaz Muladi-Piros Gabriella.

Gabi számos területen képezte tovább magát. Profi közösségi oldalt működtet, személyes tanácsokkal látja el vendégeit. Gyorstalpalókon szinte bárkiből válhat edző. Gabi erről a jelenségről határozott véleményt formál.

- Én a munkámat hivatásnak tekintem - szögezi le. - Több éven keresztül tanultam azt, hogyan kell a mozdulatokat megtanítani, milyen rávezető gyakorlatok vannak, edzéselméletet, anatómiát, élettant, biomechanikát tanultam. Óriási felelősség van egy edző kezében. Nagyon komoly szakmai és elméleti szabályrendszerhez kötném, kiből válhat edző.

- Harminchárom év sport után nem érezte még azt, hogy "elég abbahagyom, mást csinálok"?

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. Emberek vagyunk, nyilván én sem mindig ugyanazzal a lendülettel jövök be órát tartani. Nekem is van néha rossz kedvem, rossz hangulatom. De onnantól kezdve, hogy meghallom a zenének az első nyolc ritmusát, aztán párosul még hozzá egy ilyen csapat, mint akikkel én büszkélkedhetek, akkor pikk-pakk elfelejted azt, hogy fáradt vagy, elfelejted azt, hogy mi volt a gondod és tényleg marad az edzés. Ehhez meg kell találni mi az, amit tényleg szívből szeretsz csinálni és erre a test és a lélek is azonnal reagál. Én azt kívánom, hogy mindenki találja meg ezt az egyensúlyt az életében, találja meg azt a mozgásformát, azt a csapatot, közösséget vagy akár edzőt, ami valódi húzóerőt jelent a számára, ettől válik a sport szenvedéllyé, személyiségfejlesztő hobbivá.

NÉVJEGY: MULADI-PIROS GABI

Többek között a Pécsi Tudományegyetem testnevelő tanár, úszás sportedző szakát végezte el.

Aerobic sportoktató, IFAA Testegyensúly-preventív gerinctréner úszóedző, spinningedző, az aerobic edző, a testegyensúly és preventív gerinctréner, valamint a hot iron és boksz edző. Többszörös magyar válogatott triatlonban és duatlonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!