Életmód

2014.11.06. 18:26

36 kilótól szabadult meg 3 hónap alatt

A testet és a lelket nem lehet elválasztani egymástól - vallja a csopaki Király Lia is, akinek az életét végig kíséri a fogyózás, az egészséges életmódra való törekvés. A hullámvölgyekből - ha szenvedés árán is -, de mindig kikapaszkodott, mert a 46 éves hölgy elsősorban önmagának akart megfelelni.

Mátételki András

Mivel kisgyermeknek is elég masszív volt - ahogy ő mondja, „zsufa” - nem véletlenül ragadt rá az általános iskolában a „husi” becenév. Ez akkor kevésbé zavarta, ám évekkel később keserű emlékként gondolt vissza arra az időre. A pápai középiskolában a testnevelő tanár többek hátsójának „teltebb” formája miatt gúnyolódott vele is. Amíg családja körében töltötte a gyermekéveit, édesanyja odafigyelt lánya étkezésére, mert attól is félt, hogy örökli a cukorbetegséget. Liát lelkileg az is megviselte, hogy bátyja, Imre mindent ehetett, rá nem ragadtak a kilók.

Amikor Pápára, az óvónőképzőbe került, nem tudta megtartóztatni magát. Reggelire fél liter kakaót ivott és egy nagy brióst evett, napközben egyéb édességgel kényeztette magát. Érettségi idején szembesült avval, hogy felszedett 8-10 kilót - a strandszezon előtt Ekkor már odafigyelt, hogy mit eszik, naponta ment el futni, így gyorsan megszabadult tizenhat kilótól. Egy idő után megint nem válogatta meg, mit eszik, ekkor ismét egy duci lány nézett vissza rá a tükörből. Ekkor részt vett egy több napos, lelket erősítő tréningen, ahol csupa pozitív gondolatokat kapott. Amit el akarsz érni, képes vagy rá! - ezt sulykolták belé is, ami sikeresnek bizonyult: kőkemény edzésbe kezdett. Heti háromszor ment konditerembe, Csopakról kerékpárral járt be füredi munkahelyére, esténként 8-10 kilométert futott.  Az eredmény meghökkentő: három hónap alatt 36 kilótól szabadult meg, a mérleg 62 kilót mutatott. Elhagyta a szénhidrátokat, a húst, a csokit, a kávét, helyettük jöttek a zöldségek, gyümölcsök, tojások. Abban az időben ismerkedett meg a callanetics tornával, amit ma is használ.

Harmincegy évesen férjhez ment, majd a következő évben már a szíve alatt fejlődött kisfia. Míg más ilyenkor jó pár kilót felszed, Liánál az ellenkezője történt. Öröme nem tartott sokáig, mert Bálint születése után depresszió kerítette hatalmába, amit saját erejéből leküzdött. Csakhogy, mint annyian mások, a válságos helyzetben ő is az evésbe menekült, ami nála esténként egy kiló fagyit jelentett, a többi édességről jobb nem beszélni. A mérleg mutatója hét hónap alatt 130 kilóra kúszott fel Mélypontra került ez élete, ráadásul két éves házasság után elvált. Egy súlyos térdműtéte is volt, ami tovább nehezítette az életét.

Amikor életében ismét boldogabb időszak következett, megint fontos lett, hogy jól nézzen ki. Két ismerőse mesélt neki a füredi fittnesz-teremről, ahol egyénre szabott programmal segítenek a sportolni vágyóknak. A gondolat befészkelődött a fejébe, de mindig talált kifogást, hogy ne menjen el kondizni. Ám amikor egy áruházi próbafülkében ismét szembesült elhízott testével, a következő héten jelentkezett edzésre.

 

Király Lia útban az edzőterem felé. A mindennapi testmozgásban, a mértéktartó, jól megválasztott diétában hisz (Fotó: Mátételki András)

- Úgy érzem, az utolsó utáni percben jelentkeztem Tóth Zoltán edzőnél, aki, ha nem bíztat kezdetektől, nem segít át az első három hónap látszólagos eredménytelenségén, már rég otthagytam volna a súlyzókat. Ő „kettlebell” edzéseket tart. Fél év kemény munka után azt mondta: „Lia, neked eltűnt a hasad!” Társaim is dicsértek, kolléganőimnek is feltűnt a változás, ami lelkileg megerősített. Kilenc hónap után leadtam legalább 10 kilót, összességében másfél év után 19 kilóval lettem könnyebb. Ma ott tartok, hogy a térdműtött lábammal guggolni tudok a súlyzókkal, s annyira megerősödtem, hogy az egyórás tréning alatt lenyomok hatvan négyütemű fekvőtámaszt a többi gyakorlat mellett. Most 82 kilónál tartok, amiből nehéz lesz tovább „faragni”, mert egyre jobban izmosodom. A nők bizonyára jobban értik, mint a férfiak, ha ezt mondom: három számmal kisebb ruhákat keresek az üzletekben, mint korábban. A 28 évesen hordott szoknyák, nadrágok ismét rám jönnek.

Azt mondja, jól érzi magát a bőrében, az edzések - otthon is tornázik - felérnek egy agymosással, ugyanis a tréningek alatt kiszállnak belőle a napi nyugtalanító gondolatok. Tisztában van azzal, hogy a test és a lélek egymásra kölcsönhatással van. Ezért az egyensúlyra vigyáznia kell. Jó ideje ismét különös figyelmet fordít az étkezésére.

- Ma ott tartok, hogy délig legfeljebb egy banánt vagy egy almát eszem, délben jöhet egy szelet hús sok zöldséggel, vagy éppen barna rizzsel. A fehér pékárunak már régen búcsút mondtam, helyette glix kenyér közé teszem a zöldeket. Szoktam zöldbabból „fasírozottat” készíteni, de a főtt ételhez sem ragaszkodom mindig. Szeretem például a magam készítette sajtos, salátás szendvicset. És persze sok ásványvizet, zöldteát iszom és koffeinmentes kávét. Délután jöhet egy müzli, natúr joghurt magokkal - a vacsora elfelejtve. Mindebbe belefér néha egy kis elcsábulás... Megkóstolom édesanyám remek hatlapos süteményét vagy egy-egy nugátos palacsintát is megengedek magamnak. Nem szeretném, ha a lelkemet túlságosan megterhelné az édességek nélkülözése. Voltam egy időben „vega”, de az nem jött be igazán. Mindenkinek a maga diétáját, helyes étkezését kell megtalálnia, hogy ne szenvedésként élje meg a mindennapjait. Kívül-belül egyensúlyba kerültem önmagammal, ami csak úgy tarható fenn hosszú távon, ha nem mondok le az edzésekről, a napi mozgásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!