Dudar

2015.02.18. 14:00

A közösség építésében mindenki kiveszi a részét Dudaron

Az első írásos feljegyzés 1302. február 18-án készült Dudarról, amely a rendszerváltás előtti időkben a bányászatáról híresült el. Mára, mint a legtöbb település elsősorban pályázati forrásokra támaszkodva tud fejlődni; szépült a művelődési ház, részben megújult az óvoda és a melegkonyha. A településen járva ellátogattunk az iskolába, valamint a helyieket és a polgármestert kérdeztük arról, miért jó Dudaron lakni.

Kutasi Zsófia

- 2014-ben több projektet is zártunk: beszereztünk egy mikrobuszt, egy energetikai fejlesztés során kívülről felújítottuk a művelődési házat, illetve annak komplett tetőszerkezetét. Az ezt megelőző időszakban az óvoda vizesblokkját újítottuk fel és így szeretnénk haladni sorra az intézményeinken. Ez azért fontos, mert egyrészt olcsóbbá válik a működtetésük másrészt időszerű az ingatlanok fejlesztése – tudtuk meg Tóth Edina Kittitől, aki 2010 óta látja el a polgármesteri teendőket Dudaron.

A polgármester elmondta, az önkormányzat minden esetben a saját források mellett pályázati támogatások elnyerésére törekszik, mivel kis teleülésként nincs lehetőség arra, hogy önerőből hajtsanak végre nagy volumenű fejlesztéseket.

Az önkormányzat működtet egy melegkonyhát, amely három település szociális, iskolai és óvodai étkeztetését látja el. Ez napi szinten ötszáz-ötszázötven adag ételt jelent. A polgármester kiemelte, nagyon jó gárdával dolgoznak, azonban a melegkonyha épülete az idei évben külső-belső fejlesztésre vár. Nyáron bővítették az épületet, amelynek egy része így már korszerű.

A közel ezerhétszáznyolcvan fő lakosú Dudar a környező településeket is érintő szennyvíztársulás gesztora. Ennek kapcsán tavaly pályázati forrásból közel kétszázhetven millió forint értékű, hét települést érintő beruházást valósítottak meg.

Bányászat nincs, azonban az egykori bánya területén több vállalkozás is működik. Emellett többek között a helyi építőanyag-kereskedés, és fatelep is hozzájárul az iparűzési és építményadó bevételhez, továbbá a helyi lakosok foglalkoztatásához.

- Számos beruházást sikerült végrehajtani, de még sok munka vár ránk. Az úthálózat rossz állapotban van, minden tél után kátyúzni kell, a járdaszakaszok, csapadékvíz elvezető rendszer felújítása is várat magára, önerőből a kisebb javításokat tudjuk elvégezni. A polgármesteri hivatal, az iskola épülete és a kiállítóterem is fejlesztésre vár. A faluban több kézműves és egy népi iparművész is tevékenykedik, az ő anyagaik, valamint a településről készült régi fotók kerülnek majd a kiállítóterembe. A tervek szerint továbbá egy kis műhely a kézműves foglalkozásoknak ad majd helyet – hangsúlyozta Tóth Edina Kitti.

Hozzátette: - Minden kis eredmény nagy eredményt jelent. A fejlesztések és az elért eredmények a településen élők közös sikere. Jók a helyi kapcsolatok, több csoport is jól együtt tud dolgozni és sok az önkéntes, társadalmi munkában tevékenykedő. A közösség építésében mindenki kiveszi a részét. Az utcán gyakran megállítanak és a jó vélemények mellett a kritika is építő jellegű.

A dudariak valóban érdeklődőek és nyitottak voltak és ki-ki megosztotta véleményét, tapasztalatait kérdésünkre.

- Jól érzem magam, miért ne örüljek, amikor minden nap ajándék – mondta mosolyogva Orbán Ildikó. A helyi kisbolt dolgozója tizenhat éve él Dudaron. Több súlyos betegségből gyógyult ki, ezért is tudja értékelni az élet apró örömeit. Mint mondta, korábban is vidám, jókedélyű volt, azonban a gyógyulása óta még jobban örül minden napnak és még türelmesebb, vidámabb lett. Ezt a pozitív életszemléletet sugározza a környezete felé is. Szeret Dudaron élni, ahova a párja miatt költözött. Az a tapasztalata, hogy a faluban jó a közösség, összetartóak az emberek.

Szintén szívesen válaszolt kérdéseinkre és elevenítette fel egykori élményeit a bakonynánai Kovács István is, aki egykor vájárként dolgozott a dudari bányában. Tisztában volt vele, hogy balesetveszélyes, nehéz munkát végzett, azonban mégis szerette. Összesen huszonhat és fél évet dolgozott bányákban. Ma már főleg kertészkedéssel tölti idejét, hobbija az autósport; a veszprémi autósport egyesület tagjaként is aktívan tevékenykedik.

A településen említésre méltóak az iskola tanulóinak eredményei. Az intézményben járva az Jakabné Papp Erzsébet igazgató a történelem óra végére beinvitált minket, hogy meggyőződhessünk, milyen jól teljesítenek a diákok; a nyolcadikosok éppen prezentációkat adtak elő. Az igazgató elmondta, kiemelkedő felvételi eredményekkel büszkélkedhet Hajós Alexandra és Kerner Janka, akik mindketten gimnáziumban folytatják tanulmányaikat. Az elmúlt időszakban úszásban Baumann Marcell bizonyított több versenyen is. A diákok jól teljesítetek a kompetencia mérésekben, emellett a Kenguru matematikai versenyen és a Simonyi Zsigmond helyesírási versenyen is szép helyezéseket értek el.

Az eredményekben nagy szerepük van a felkészítő tanároknak többek között Pódáné Táncos Zsuzsannának, Bekéné Nagy Zsuzsannának valamint Farkas Lászlónak  – hangsúlyozta az igazgató.

Címkék#Dudar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!