Devecser

2014.04.03. 10:30

Gyerekházak nem csak kicsiknek

Egyre több szülő veszi igényben a Biztos Kezdet Gyerekházak szolgáltatásait.

Tóth B. Zsuzsa

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a városban és Somlószőlősön, valamint Iszkázon működtet egy-egy épületet, utóbbi két településen heti váltásban. Az immár egy éves működés során bebizonyosodott, hogy nagy szükség van a gyermekekkel és szülőkkel való együttes foglalkozásra. No és mindarra, amit ezen túl is nyújt a ház. A feladata ugyanis nagyon összetett - mondja tapasztalatairól a szakmai vezető, Preininger-Horváth Edina, aki óvodapedagógusokkal, szociális munkásokkal dolgozik itt együtt. Hivatalosan csak kora délutánig, azonban előfordul, hogy tovább is, amikor előadással, szülőcsoportos beszélgetésekkel várják a szülőket. A korai fejlesztés mellett jelentős a házban folyó szociális munka annak érdekében, hogy a gyerekek már könnyebben vegyék majd az akadályokat az életben, mint a szüleik.

Ahogy belépünk a korábbi családi házból átalakított épület udvarára, rögtön kiderül, hogy itt minden a gyerekek érdekében történik. A füves udvaron homokozó, hinta, a teraszon apró termésdíszek, az ablakokon üvegfestések fogadnak. A házban kellemes meleg, tisztaság van, az előszobában széles a fogas az ülőpad fölött, és itt cserél váltócipőt mindenki. A két szoba egybenyitva olyan, mint egy nagy játszóház. A színes falakról mesefigurák köszönnek vissza, a kanapé mellett kis, összetolt asztaloknál dolgozók, szülők és gyerekek barkácsolnak együtt. Közben énekelnek, mondókákat tanulnak, amiket aztán mint kiderül, otthon majd önkéntelenül is ismételnek.

A devecseri Biztos Kezdet Gyermekházban jól érzi magát Orsós Klaudia is kisfiával, a képen a ház vezetőjével, Baranyi Péternével láthatóak (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Karnyújtásnyira a hatalmas játszó szőnyegen két kisgyerek színes kockákat rakosgat, úgy kétéves formák. Őket figyeli édesanyja öléből az egy éves Noel, akinek a konyhában most sült ki a tortája. Születésnapot ünnepelnek ma délelőtt. Mindannyian, akik itt vannak, hiszen úgy töltik a délelőttöt, mint egy családban. A még otthon nevelkedő, óvodába nem járó gyerekeket öt éves korig fogadják, de csakis szüleikkel együtt. A ház nem gyermekmegőrző. Persze, az előfordul, hogy a nagy testvérek is betérnek, mert van az úgy, hogy otthon nincs, aki vigyázzon rájuk. Szüleik viszont itt akarnak lenni a kicsikkel minden délelőtt. Pedig nem kötelező senkinek, az tér be egy órára, vagy akár egész délelőttre, aki akar. Általában nyolcan, tízen vannak, de előfordult már, hogy húsz gyerek nyüzsgött a házban, meg még vagy ugyanannyi szülő, mégis elfértek. Edina szerint ez így van rendjén, hiszen az a céljuk, hogy a gyerekek minél kisebb korban kapjanak meg minden segítséget a fejlődésükhöz. A fejlesztő játékok, foglalkozások mellett arra is van mód, hogy a szülőket ügyes-bajos problémáik megoldásában támogassák. Hiszen a gyermeknevelés kérdései mellett itt aztán felmerül az is, hogy miként kell segélyt igényelni, vagy mit lehet főzni fillérekből. Hogy a legnehezebb helyzetben levőket is segítsék, tanácsadásokat szerveznek. rendszeresen érkezik a pszichológus, a védőnő, a családgondozó és a jogi tanácsadó. Minden tevékenység arra irányul, hogy a házban együtt neveljék a gyerekeket és a szülőket. Ma már nem is fordul elő, hogy szutykos kezű kisgyerekkel érkezzen valaki. Sikerrel dolgoznak a munkatársak azon, hogy közösséget hozzanak létre, valamint beilleszkedjenek a város közösségébe. Szoros a kapcsolat az intézményekkel, szociális szervezetekkel, de a házak dolgozói ott vannak önkéntesként a városi rendezvényeken is. Játszóházat szerveznek, lekötik, fejlesztik, szórakoztatják a gyerekeket. Mindezen túl itt akár mosni is lehet. A gyönyörű fürdőszobában zuhanyfülke van, amit a szülők is használhatnak. A nagy mellett kicsi, gyerekmosdó csillog, a legkisebbek imádják használni. A pelenkázó mellett kiságy, a gyerekek napirendje tartható itt is. A konyhában minden héten sül valami, a szülők recepteket cserélnek, de akár ki is próbálhatják azokat. Minden a segítségnyújtásról szól.

Több olyan család van, amelynek tagjai minden délelőttöt a házban töltenek, de akik egyszer betértek, azok nyolcvan százaléka visszatért. Az ember nem is gondolná, de az alapellátásban dolgozóknak ugyancsak sokat segít a ház. Itt kötetlenül tarthatják a kapcsolatot a családgondozók, védőnők a szülőkkel. A ház működését pályázati támogatás fedezi őszig, de aztán egy évig még kötelezően nyitva kell tartania azokat a Szeretetszolgálatnak és a kistérségnek. Persze, felmerül a kérdés, hogy mi lesz, ha lejár az idő. Edina munkatársaival folyamatosan megragad minden pályázati lehetőséget, valamint hazai finanszírozás is igényelhető a gyerekházak működtetéséhez. Annál is inkább, hiszen a környéken nincs több gyermekház, a járásnak nagy szüksége van az intézmények segítségére. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a kezdetekkel szemben ma már nem kellenek szórólapok, a szülők egymásnak adják tapasztalataikat. Ez pedig a legjobb ajánlólevele a házaknak.

Címkék#devecser

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!