Csetény

2015.04.19. 07:42

Emléktáblát avattak a szovjet munkatáborokba kényszerített csetényieknek

Csetény – Nemcsak tíz szerencsétlen sorsú csetényire, hanem a több százezer elhurcolt magyarra emlékeztek a településen. Megható, méltóságos ünnepet tartottak.

Horváth Gábor

Nagyon sokan, több mint százan vettek részt a szovjet kényszertáborokba elhurcolt csetényiek emléktábla avatásán. Az ünnepségen jelen volt Rácz Dezső bácsi is, a helyiek egyetlen élő egykori Gulag-lakója.

1945-ben tíz csetényi fiatalt hurcoltak el egy kis málenkij robotra, három napos elfoglaltságot ígértek nekik, közülük nyolcan tértek vissza falujukba. Több mit nyolc év után, 1953-ban.

A megemlékezést a református templomban tartották, majd azt követően leplezték le a polgármesteri hivatal előtt felállított emléktáblát.

Az ünnepségen több mint százan vettek részt, ott volt az utolsó csetényi túlélő, Rácz Dezső bácsi is. Fotó: Penovác Károly

- A kommunista diktatúra embertelen, gyilkos és hazug diktatúra. Ezekkel a fogalmakkal kár lenne vitatkozni. A fiatalok átfogó történelmi képet kaphatnak a történtekről, de ahhoz, hogy igazából értékeljék azt a szabadságot, amelybe beleszülettek, több kell. Ehhez járul hozzá ez az emlékmű is, hajtsuk most meg a fejünket a kommunista áldozatok, a csetényi áldozatok előtt! – fogalmazott beszédében Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (SZORAKÉSZ) elnöke, aki kiemelte: a nemzetiszocialista bűnökhöz hasonlóan a kommunista bűnök is megbocsáthatatlanok.

Varga József Endre önkormányzati képviselő elmondta, ideje leleplezni a történelem e sötét korszakát. Kötelességünk hirdetni az akkori szörnyűségeket. Ártatlan civileket hurcoltak el, olyanokat, akik nem harcoltak senkivel. Azt mondták, három nap munkára viszik őket, de aztán a családjuk hosszú évekig nem kapott róluk hírt.

Az ünnepségre meghívott hozzátartozók mellett az emléktáblát Kész Zoltán országgyűlési képviselő is megkoszorúzta. A résztvevők a csetényi fiatalok emlékező műsorát, valamint a Vámbéry Ármin Általános Iskola gitárosokkal kiegészített énekkarának előadását is meghallgathatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!