Airsoft: Az árvákért szálltak harcba

Szentkirályszabadja - Többszáz airsoft játékos gyűlt össze vasárnap a volt orosz katonai lakótelep területén, hogy egy szimulációs játékkal emlékezzenek elhunyt társukra.

Földesi Gábor

Kis Norbert négy évvel ezelőtt, infarktus következtében, éppen játék közben vesztette életét. Csapattársai megpróbálták azonnal újraéleszteni, de nem tudták megmenteni. A vasárnapi  emlékjáték szervezői a részvételi díjból befolyt összeget barátjuk özvegyének és három kiskorú gyermekének ajánlották fel. Kovács Márk, az esemény főszervezője, a Molon Labe PMC csapat tagja szerint az airsoftos társadalom egy új hagyományt teremtett:
 
- Ez volt a harmadik emlékjáték, amit a tragikus eset óta csapattársaimmal megszerveztünk. Két éve nagyjából 80-an jöttünk össze, tavaly már 200-an csatázunk, idén pedig a 300-at is átlépte a regisztrálók száma. Szép példája ez az airsoft közösség összefogásának. A játékosok közt akadt üzletember, családanya, orvos, rendőr és tanár is - sorolja Kovács Márk.
 
És hogy mi is az airsoft? Elsősorban szabadidősport, ahol valós fegyverek élethű másaival, 6-8 mm átmérőjű műanyag lövedékeket lőnek ki (a 6 mm-es replikák a szabályzatok szerint elfogadottak) játék vagy rendvédelmi kiképzés céljából. Az airsoft csata nagyban változhat stílusában és összetételében a helyszíntől, a résztvevők számától függően. A harc rövid összecsapásoktól, az előre kidolgozott forgatókönyvektől, akár a katonai szimulációkig, a történelmi csaták felelevenítéséig terjedhet. Az adott játék céljának eléréséhez gyakran alkalmaznak a játékosok katonai taktikákat. A résztvevők általában különféle fegyvereket használnak, és valódi vagy utángyártott katonai felszerelést, ruházatot viselnek.


 
A fegyverek pontosan úgy néznek ki, mint az igaziak, de nem képesek (nem alakíthatók át) éles lőszer kilövésére és a nem engedélyköteles légfegyver kategóriába tartoznak. Ezért is alkalmazzák például a katonai képzéseknél. A különleges alakulatok és a rendőrség legelterjedtebb kiképzési módszere világszerte az airsoft, hiszen olcsóbb és kevesebb kellemetlenséggel jár, mint a paintball fegyverek használata. A környezetbarát gömblövedék nem hagy festéknyomot, így az eltalált játékosnak kell a találatot jeleznie. Az airsoft tehát a résztvevők becsületességén, korrektségén alapul. Inkább egy komoly hobbi, mint versenysport.

A fanatikus harcosok szerint ez sem veszélytelen elfoglaltság, de nem az erőszakot dicsőítik, inkább a szabadidő aktív eltöltése a céljuk. Kovács Márk szerint a szabályok pontos betartása mellett, illetve a megfelelő védőfelszerelés használatával az airsoft egy biztonságos taktikai-stratégiai játék. És hogy valóban ne legyen probléma, egy hivatásos elsősegélynyújtó is figyelemmel kísérte a játékot.
 
- A szentkirályszabadjai emlékcsata alaptörténetét a Sólyom végveszélyben című film adta. A film megtörtént katonai eseményt dolgoz fel: az amerikai elit katonák két helikoptere a szomáliai főváros közepére zuhan, utasai a helyi milícia gyűrűjébe kerülnek. A mentésükre küldött katonák komoly túlerővel találkoznak. Szentkirályszabadjára sok egyéni játékos is eljött, de a többórás akció gerincét azok a profi csapatok alkották, akik már évek óta űzik ezt a sportágat. Ilyen például a HDF, Dabas S.A.S., PAC, GHOST, sATU, Reload Army (a pályát biztosító Vércse KSE csapata) és a többi komoly team. A bajba került helikoptert mi egy öreg GAZ teherautóval helyettesítettük. A játék során a csapatoknak előre meghatározott, ruházatukban eltérő embereket kellett megtalálni és kimenekíteni. Az eltalált katona pedig nem maradt magára, társai kihozták a tűzvonalból és együtt mentek az úgynevezett  visszaálló pontra. Hiszen a mottónk az volt, mint a filmben: "Nem hagyunk hátra senkit."

Az airsoft (vagy softair) szó egy gömblövedéket kilövő, alacsony energiájú légfegyverekkel játszott hobbisport gyűjtőneve. Világhódító útjára a 70-es évek közepén Japánban indult. Az ottani szigorú fegyverszabályozás miatt megnőtt az igény a légfegyverek gyártására. A hobbi fő irányzata egyfajta szimuláció, melyben két csapat játszik egymás ellen egy terepakadályokkal szabdalt pályán. A játék lehet "végkiállós" vagy "visszaállós", attól függően, mekkora pályán játsszák, illetve hány fő vesz benne részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!