Túl az egymillión - Tekerik a kilométereket

Tapolca - Hiába csökken évről évre a káresetek száma a Somló Volánnál, a tavalyi halálos baleset mindenkiben nyomot hagyott.

Tremmer Tamás

Ami egy átlagsofőr számára hihetetlen teljesítmény – például a többszázezer kilométer megtétele – az egy buszsofőrtől elvárás, ráadásul mindezt balesetmentesen. A hibátlan teljesítményhez szükséges a sofőr felkészültsége, ehhez a társaság oktatásokat, képzést biztosít. Szükség van a karbantartó személyzet munkájára is, akik biztosítják a megfelelő műszaki állapotot. Mindezt Barta János, a Somló Volán vezérigazgatója jelentette ki, amikor a balesetmenetesen vezető sofőrök munkáját ismerték el.

A Somló buszai tavaly kilencmillió kilométert futottak. A társaság baleseti statisztikája 2003 óta látványosan javul. Ez időszak alatt volt négy olyan évük, hogy nem volt személyi sérüléssel járó balesetük. Tavaly 18 káresetük volt, ebből mindössze három történt saját hibából. 12 éve nem volt halálos balesetük. Hiába azonban a javuló statisztika, tavaly Magyarpolánynál sajnos ketten is életüket vesztették egy karambolban, aminek a társaság részese volt.

Barta János felhívta a figyelmet a közlekedési szabályok betartására, ugyanis az elmúlt időszakban több rendőrségi értesítést kaptak, hogy a járműveikkel a megengedettnél gyorsabban haladtak. A traffipax őket sem kíméli.

Az átadott elismerés szigorú feltételhez kötött. A sofőr nem okozhat személyi sérülést, a saját hibás koccanás kárértéke pedig nem haladhatja meg a 250 ezer forintot. A tavalyi teljesítményük után 26-an vehettek át elismerést és pénzjutalmat. 12-en 250 ezer-, hatan 500 ezer-, ketten 750 ezer kilométert futottak balesetmentesen.

A kilométer milliomosok klubja idén négy taggal gyarapodott, az 1,25 milliót pedig ketten lépték túl. A milliomosok közül hiányzott Stampf Béla, aki az iszapkatasztrófa során személyi sérülést szenvedett, s jelenleg betegállományban van. Őt a Somló Volán más módon is segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!