Épül a védőgát - Mi lesz a porral?

Megtalálták az iszapkatasztrófa nyolcadik áldozatát. A védelmi rendszert gőzerővel építik, kedden délutánra kilencven százaléka elkészül. De most a por a legnagyobb ellenség.

Munkatársainktól/MTI

19:06 - OKF: az ÁNTSZ szerint megfelelő minőségű az ivóvíz a térségben

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálati eredményei szerint az ivóvíz minősége megfelelő, az ivóvízellátás biztonságos a vörösiszappal elöntött ajkai térségben  - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-vel.

Az OKF tájékoztatása szerint az ÁNTSZ a múlt héten összesen 68, az érintett terület nyolc településéről vett ivóvízminta részletes vizsgálatát végezte el. A minták között hét olyan is volt, melyet fúrt kútból vettek.
Mint írták, az értékek nem tértek el a szokásos vízminőség mutatóitól, megfelelő vízminőségre utaltak. Az OKF az eredmények alapján hozzátette: az ivóvízbázisokat semmilyen irányból nem károsította akut módon a katasztrófa.

Dobson Tibor kármentesítési szóvivő kedd reggel az MTI-nek azt mondta: a légszennyezettség vizsgálatára nyolc mérőpontot létesítettek a szakemberek, egyebek mellett Ajka, Devecser, Kolontár, Tüskevár és Somlóvásárhely területén. Az ÁNTSZ mérései szerint a levegő portelítettsége csak a katasztrófával érintett helyen haladja meg az egészségügyi határértéket. Ezen a területen a mentésben részt vevők számára kötelező a porálarc viselése.

A vizsgálatok eredményei

Kielégítő, részletes választ ma sem sikerült kapnunk arra a kérdésre, vajon veszélyezteti-e Veszprém megyei többi települését a szállópor. A Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mérései szerint azokon a pontokon, ahol a mérőállomásaik vannak, sem a szállópor, sem a szakaszos szállópor mennyisége nem éri el az egészségügyi határértéket. A zöldhatóság Devecserben a víztorony környékén méri a levegő szállópor finomfrakciójának szennyezettségét, de hamarosan máshol is mérőállomásokat telepítenek, tudtuk meg.

Kolontáron és a devecseri iskolánál az úgynevezett szakaszos szállóport mérik, ez sem éri el a határértékeket. A zöldhatóság ezen kívül víz vizsgálatokat végez: Torna patakból folyamatos óránkénti, illetve háromóránkénti felszíni vízmintavétel folyik Devecsernél és Karakószörcsöknél, a pH értékek jelenleg 8,5 körüli értéket mutatnak, tudtuk meg.

Megkérdeztük Dobson Tibor kármentési szóvivőt, kell-e attól tartanai a veszprém megyei településeknek, hogy a vörösiszapból felszálló port feléjük fújja a szél, de a kérdésre nem tudott választ adni. Megismételte: ott van por, ahol a vörösiszappal dolgoznak. Többet tudhatunk, ha más helyszínekre is mérőműszereket telepítenek.

17:10 - Kihelyezett ülést tart szerdán Veszprémben a kormány - mondta Nagy Anna kedden az MTI-nek.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a tanácskozás témája alapvetően a vörösiszap-katasztrófa lesz.
Kedden hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bakondi György irányítja.

16:55 - Tizennyolc évvel ezelőtt többen nyolc hónapon át egyfolytában dolgoztak az Ajka melletti iszaptároló szivárgásának megszüntetésén. Az agárdi Gerhát József is ott volt - részletek.

16:25 - Már több mint százmilliót fizettek be a kármentő alapba

Meghaladta a százmillió forintot kedd délelőtt 11 órakor a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege - jelentette be Szijjártó Péter keddi budapesti sajtótájékoztatóján.  Közölte, keddtől várhatóan működni fog a www.magyarkarmentoalap.hu címen elérhető honlap is.


Schmitt Pál felesége meglátogatta a kolontári sérülteket

Legszívesebben ott lennék a helyszínen és segítenék lapátolni a vörösiszapot, de most nem ez a dolgom, igyekszem erőt sugározni, és tenni azért, hogy ne csak a bajban fogjunk össze - nyilatkozta Schmittné Makray Katalin a köztársasági elnök felesége, aki meglátogatta a megyei kórházban fekvő kolontári katasztrófa sérültjeit.

- Nagy fájdalom látni a katasztrófa sérültjeinek szenvedését. Egy ország rendült meg és fogott össze, ezt érzik a tragédia túlélői is. Az lenne a fontos, hogy ne csak katasztrófa idején jöjjön létre az összefogás, bízhassunk egymásban máskor is - fogalmazott Schmittné Makrai Katalin, aki Lasztovicza Jenő a megyei közgyűlés elnöke és dr. Rácz Jenő a veszprémi kórház főigazgatója kíséretében kedden kora délután meglátogatta az intézmény baleseti osztályán fekvő, a kolontári katasztrófában megsérült betegeket, akikkel néhány szót is váltott.

Újabb vegyi elemzést ismertetett a Greenpeace Bécsben

Az arzén mellett legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat az Ajka térségében kiömlött vörösiszapból - közölte kedden a Greenpeace - részletek.

14:45 - Kömlőd ingyen telkeket ajánl fel

A vörösiszap katasztrófa miatt otthon nélkül maradt embereknek 39 telket ajánl fel a Komárom-Esztergom megyei Kömlőd, nyolc közművesített telekre azonnal lehet építeni - mondta a polgármester kedden az MTI-nek.

Az ingatlanok 8-900 négyzetméteresek, a település gyermekes családoknak ajánlja fel a telkeket - mondta Kiss Derenc. Kömlőd Tatabányától, Tatától és Oroszlánytól 15-20 percnyi autóúttal érhető el, az M1-es autópályától tíz kilométerre található. A falu lkaossága növekszik, jelenleg 1113 lakos él 365 házban. Az iskola tagozata helyben található, a felsősöket utaztatják. A felajánlott telkek iránt érdeklődők a községházán kaphatnak tájékoztatást - mondta a polgármester.

Pszichésen is megterhelő

Az ajkai Magyar Imre Kórházban kedden délelőtt még 24 sérültet ápoltak. Összesen több, mint 140 beteget láttak el eddig, de a napokban már újabb problémákkal találkoztak az intézmény orvosai. Egyebek mellett kimerüléssel, légúti és pszichés gondokkal, szemsérülésekkel is érkeznek betegek - tudtuk meg dr. Nyári Ildikó főigazgatótól.

A katasztrófa nyolc halálos áldozatot követelt, mindannyian Kolontáron éltek. Elhunyt Fuchs Jánosné, Fürst Ferencné, Juhász Angyalka, Pados Zsolt. Kórházban halt bele sérüléseibe Kovács Imre, majd a korábban eltűnteket is holtan találták - Szanyi Józsefnét, Stumpf Annát és Fürst Ferencet.

Kárfelmérő bizottság

Kárfelmérő bizottság létrehozásáról döntött a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság, hogy pontosan felmérjék a lakosság igényeit, az iszapömlés miatt károsult területet és ingatlanokat - részletek.

13:31 - Devecserben ideiglenesen a városgazdálkodás épületébe költözött át a posta. Az udvaron áll a mobil postakocsi, ott lehet többek között csekket is befizetni - jelentette a helyszínről Czeidli József, a Napló civil tudósítója.

Az OTP épületében pedig sajtóközpontot alakítottak ki. Továbbra is érkeznek az adományok, köztük sok élelmiszer alapanyag, amit köszönnek szépen, nagyon jól jön, azonban nagyon kellene védőmaszk és kesztyű is. Egyébként Devecserben viselik a védőmaszkot az emberek a légszennyezés ellen.

Az iskolában ma is hétszáz adag ebédet főztek a kitelepített lakosságnak és a segítőknek, de házaknál is főznek.

Hatályba lépett a lex Mal

Hatályba lépett a "lex Mal", miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a keddi napon ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bankondi György irányítja - részletek.

11:34 - Devecser

Devecserben emberfeletti erőfeszítésekkel folytatódik a kármentés. A külterületeken még mindig nagy mennyiségű az iszap, a tűzoltóság, honvédség, katasztrófavédelem birkózik vele. Nem csak lapátolják, hanem gipsszel semlegesítik is.

Ugyanez a helyzet a családi portákon is. Az emberek azonban egyre fáradtabbak és fásultabbak, mivel az iszaptól nehezen szabadulnak. Munkájukat önkéntesek segítik, akiket a plébániahivatalból irányítanak, igazítanak útba.

A vörösiszap még mindig okoz sérüléseket a mentesítés során: a mentők egész nap járják a településeket.

11:23 - Helyzetjelentés

A 8-as főút Devecserhez közeli szakasza mindkét irányban vörösödik, az út menti fű is rozsdabarna. Locsolóautók folyamatosan vizesen tartják, mert a szállítóautók ráhordják a vörösiszapot a településről.

A bekötőutakat, így a földutakat is rendőrök vigyázzák, a ki-és belépés Devecserre továbbra is ellenőrzött Devecserre. Kolontárt teljes zár alatt tartják a hatóságok, még az erdei utak is ellenőrzöttek.

Kijelölték az új devecseri lakópark helyét

Kijelölték a Devecserben épülő új lakópark helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette - részletek.

Tönkrement az üzem

A vörösiszapáradat nem volt válogatós, a magánházak mellett ipari létesítményeket is tönkretett. Van köztük olyan, amit teljesen lenullázott - részletek.

Ajka és Somlóvásárhely között járnak vonatpótló buszok

A vörösiszap-katasztrófa által sújtott térségben, a Budapest-Szombathely közötti vasútvonalon keddtől már nemcsak Ajka és Devecser között, hanem hosszabb útvonalon, Ajka és Somlóvásárhely között viszik az utasokat vonatpótló autóbuszok - részletek.

Statikusok a kárfelmérésben

A Magyar Mérnöki Kamara tartószerkezeti tagozata és a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara végzi a vörös iszap által károsodott épületek statikai felmérését - részletek.

Visszakozik az MTA

Finomította korábbi álláspontját az MTA és már nem állítják, hogy a vörösiszapban lévő nehézfémek nem veszélyesek a lakosságra. A pontos vizsgálati eredményeket később teszik közzé - részletek.

Összeért a gát Kolontáron

Kedd reggelre összeért a védőgát, a további építési munkálatok érdekében még nyolc kolontári lakos házát kell elbontani - részletek.

Merre viszi a szél a vörös port?

Megtalálták az iszapkatasztrófa nyolcadik áldozatát. A védelmi rendszert gőzerővel építik, kedden délutánra kilencven százaléka elkészül. De most a por a legnagyobb ellenség. Az iszap száradásával sok por kerül a levegőbe, hétfőn Devecserben a megengedett érték háromszorosát mérték - részletek.

Dossziénk a katasztrófáról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!