Megszólaltak a sámándobok

Pápa - Hagyományőrzők, borlovagok, táncosok, zenészek, harcosok, íjászok tarka tömegének felvonulásával megkezdődött Pápán a történelmi napok elnevezésű rendezvénysorozat.

Nagy Imre

Talán még híres eleink, a kalandozások jórészét vezető Lehel, Bulcsú vagy a görög óriással megküzdő, Bizánc kapuját buzogányával betörő Botond is mosolyogva nézik a felhők közül a város nagyrendezvényét, a Pápai Történelmi Napokat. Az idei fesztivál a népek vándorútjára invitálja az érdeklődőket.

A honfoglalást megelőző és követő, mintegy 300 év történései elevenednek meg a hétvégén a Pápai Huszár-egyesület és a Jókai Mór Művelődési Központ szervezésében. 

Nyilainkat rettegte Európa, harcmodorunkat később több nemzet próbálta alkalmazni. A történelmi kalandozást borfesztivál kíséri, ami az ország legkisebb történelmi borvidéke, a Somló nedűit kínálja az ínyenceknek. 

Bizánciak és magyarok csatája, az ősök szelleme elevenedik meg a pénteken este megkezdődött Pápai Történelmi Napokon a hétvégén. Kézművesvásár, népi ételek, táltosok, honfoglalás kori viseletek, zene és tánc, a Somló hegy leve: ezeket kínálja a rendezvénysorozat az érdeklődőknek.

A szervező Pápai Huszár-egyesület nem törekedett mélyreható régészeti, nyelvészeti, tudományos jellegű boncolgatásokra. 

- A mi műfajunk a hadtörténet bemutatása - szögezte le mindjárt a beszélgetésünk elején Tóth Kálmán, az egyesület alelnöke, a játékok mindenese. 

- Felállítunk egy magyar tábort három jurtával, ahol a nomád élet különböző rekvizitumait tekinthetik meg az érdeklődők. Ennek ellenpontja a bizánci tábor, illetve vár, ahol szemlét tartva a seregek fölött megjelenik maga a bizánci császár is. A közönséget is bevonjuk a játékba, ők lesznek a császári udvar. A keretjáték hagyományosan ismét a különböző csapatok, hagyományőrző barátaink bemutatója lesz.

A legnagyobb érdeklődésre a délutáni összecsapás tarthat számot, itt ütközik meg a bizánci és a magyar sereg, felvonultatva a különböző fegyverzeteket a harci kocsitól a visszacsapó íjig - ismertette a program fő részeit a szervező.

A történelmi játékokat a somlói borok fesztiválja kíséri. Idén nyolc borház kínálja a hegy levét, illetve kilencedikként egy szekszárdi pincészet is bemutatkozik termékeivel. A borfaluban szórakoztató kulturális programok zajlanak, szombaton például Keresztes Ildikó énekel.

A somlói nedűk hagyományosan péntek reggel mérettettek meg, az Edvy-malomban 24 bort minősített a szakavatott zsűri. Elnöke, Kulka Gábor, az Országos Borminősítő Intézet dunántúli régiójának vezetője jól ismeri és nagyra becsüli a somlói borvidéket, amely kicsi ugyan, de nagyon értékes, jellegzetes bortermő területünk.

Pénteken délután a borlovagok és nagymesterek találkoztak a református ótemplomban, ahol próbáknak vetették alá az avatásra váró új tagokat. Ezt követően a fesztiválmenet a borlovagokkal, hagyományőrzőkkel, táncosokkal, íjászokkal, zenészekkel a borfaluba vonult, ahol Torda táltos közreműködésével hivatalosan is megnyitották a rendezvényt. 

- Szombaton egész nap kint leszünk, a közönség mindent közelről megnézhet a jurtafaluban. Itt a honfoglalók hétköznapjai elevenednek meg, de kiállítunk öltözékeket, fegyvereket, nyergeket is. Az idei pénzszűke miatt a felkészülés sokkal több munkát jelentett számunkra, hiszen a kellékek, a ruházat, a fegyverzet nagyobbrészt saját készítésű, ám hiteles - mondta el Tóth Kálmán.

A fesztiválon az érdeklődők a kékfestés titkai mellett ősi ínyencségekkel (aszalt gyümölcsökkel, juhsajtokkal, székely juhtúróval) is megismerkedhetnek. A gyerekeket a Várkertben honfoglalás kori vándorpark várja, ahol tarsolyt, homlokpántot, sámándobot, nemez ékszert, zúgattyút készíthetnek és ősi játékokat játszhatnak.

A felnőttek ugyanott a kézművesvásáron nézelődhetnek. Vándorútra kel a zene és a tánc is, és hogy minél nagyobb területet bejárhassunk, arról népzenei együttesek, táltos dobcsapat, néptáncosok gondoskodnak. A honfoglalás koráról, viseletéről, harcmodoráról a Pápán már jól ismert dr. Hidán Csaba régész tart előadást.

Vasárnap fegyver- és érembörzét rendeznek a Petőfi gimnázium aulájában. Kiemelt rendezvény a Pápai Hősök Napja, amelyen az 1. és a 2. világháború katonáiról emlékeznek meg. A fesztivál hivatalos zárása vasárnap este nyolckor lesz a borfalu színpadán.

A háromnapos rendezvényt az ősök ritmusa búcsúztatja.

 

 

Ami a jövőben megoldásra vár:  

* A regionális szintű városi rendezvények megfelelő állami támogatása, pályázatok útján történő finanszírozása.
 
* A Pápai Barokk Napok, a történelmi játékok és a Pápa, a somlói bor városa borfesztivál önálló programként történő megrendezése.
 
* A hagyományőrző egyesületek, szervezetek működésének megfelelő pályázati támogatása.

 

Aki mostanában úgy érzi, nem jó magyarnak lenni, annak azt javaslom, látogassa a hagyományőrző rendezvényeket.

Ha leküzdi ellenállását, és ezeket nem öncélú "magyarkodásnak" tartja, meg fog lepődni, milyen jót tesz a léleknek megtapasztalni az ősi magyar virtust vagy akár csak a közelmúlt századok szellemét. Mindezek segíthetnek elviselhetővé tenni jelenbeli létezésünket.

Persze nem jurtában kell laknunk vagy karddal az oldalunkon közlekednünk, de akik eszerint élnek, azoktól elleshetünk tartást, büszkeséget, olyan jellemvonásokat, amikre mostanában nagy szükségünk van. Érdemes.
 

 

 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!