Kiverte a biztosítékot az új menetrend! Kora reggel gyalogolni kell

A napokban módosítja menetrendjét a Bakony Volán. A változások főként a helyi közlekedést érintik, de nyilvánvalóan hatással vannak a távolsági járatokra is.

Nagy Imre

A pénteki képviselő-testületi ülésen a buszközlekedés tarifáinak változása is terítékre kerül. Értetlenkedő diákok, aggódó szülők adtak hangot véleményüknek az internetes honlapon közölt új menetrend miatt. 

Ebből az derült ki, hogy drasztikusan csökkenti járatait a Bakony Volán. Aztán kiderült, hogy  jó néhány adat hibásan került fel a netre. A módosítást követően megnyugodtak a kedélyek, ám így is maradt néhány megfontolandó probléma.

A kora délutáni órákban egyes vidéki járatok, főként azok, amelyek a Pápán tanuló dákokat szállítják haza, túlzsúfoltak. A hétvégi helyi járatok pedig nem minden alkalommal várják meg a Budapestről, Győrből érkező vonatot.

Egyes vélemények szerint a távolsági autóbuszok a hét végén nem állnak meg a város széli lakótelepnél, helyi járatok hiányában így egyet tehet a fővárosba utazni szándékozó: több kilométert gyalogol a vasútállomásig.

A tömegközlekedés megszervezése, a szolgáltatás minőségének biztosítása országos probléma. A gondokat mégis elsősorban helyben, a település sajátosságainak megfelelően kell megoldani.

Most készülnek a következő évre a menetrendek, ezért szeretnék több mindent szóvá tenni, hátha változik valami. A távolsági autóbusz járatok nem állnak meg a Külső-Veszprémi úton. Aki például Ajkára, Veszprémbe szeretne utazni, egy órával előbb elindul, és helyi járattal beutazik a pályaudvarra, hogy ott fel tudjon szállni ezekre a járatokra.

- Amikor panaszomat elmondtam a pályaudvar illetékesének, durván elutasítottak és közölték, ez már húsz éve így van - sorolja panaszait Péri Istvánné

- Húsz évvel ezelőtt a laktanyában orosz katonák éltek, ők valóban nem sokat utaztak Ajkára, Veszprémbe. De azóta megváltozott a világ, a Külső-Veszprémi úton több ezer lakosú lakótelep alakult ki, és bizonyára többen utaznak Ajkára iskolába, kórházba, dolgozni. De ott, a város szélén nem tudnak felszállni a buszra.

A kérésem az volna, hogy minden autóbusznak (ajkai, veszprémi, székesfehérvári) legyen kötelező megállóhelye jövet-menet a Külső-Veszprémi úti megálló - mondja a nyugdíjas hölgy.  

- Az is hihetetlen, hogy hét végén nincsen egyetlen helyi járat sem, amivel ki lehetne menni a reggeli gyorshoz. Hat óra ötkor ugyan indul az 1-es járat a pápakovácsi megállóból, de mire kiér az állomásra, a gyorsvonat elmegy. 

A járat végigmegy a városon üresen, mert ugye vasárnap reggel ki utazik helyi járattal? Legfeljebb az, aki tovább utazna vonattal, de nem tud, mert a buszjárattal nem éri el a vonatot (hétköznap öt óra ötkor indul).

De van más gond is. Délután érkeznek a gyorsvonatok Budapestről, és egyetlen egy helyi járat nincs, ami behozná az utasokat a városba, vagy a Külső-Veszprémi útra. Három-öt perccel előbb kimennek a megállóból.

Ha nincs az embernek kocsija, gyalogolhat fel a városba. Igaz, ez nagyon egészséges, javaslom, próbálja ki a pápai menetrendet készítő hivatalnok. Ezek a járatok nem azért vannak, hogy az utasokat kiszolgálják? Hát ez a menetrend nem utasbarát - mondja Péri Istvánné.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!