Őszi elkészületek - Füreden a futballtelep is megújul és kibővül

Balatonfüred - Mintegy nettó 260 millió forintból valósul meg az a beruházás, amellyel teljesen megújul és több új pályával bővül a Balatonfüredi Futball Club otthona.

B. Virág Rita

Nemzetközi méretű, élőfüves futballpálya, 700 fős lelátóval, nemzetközi méretű, villanyvilágításos műfüves pálya, 20x40 méteres műfüves, villanyvilágításos futsalpálya, kültéri soft lábteniszpálya, valamint 450 négyzetméter alapterületű klubház - felsorolva is nagyszerűen hangzik mi minden épült, épül a tóparti sportklub telepén. A látvány azonban még félig kész állapotban is önmagáért beszél.

Ottjártunkkor még csak a nemzetközi méretű műfüves pálya volt használható, azonban a munkálatok remekül haladnak, s az ősz elejére valamennyi pályát birtokba vehetik a sportolók.

Dr. Csákvári Tamás, a BFC egyesületi elnöke örömmel számolt be a beruházás menetéről és a jövőt illető tervekről:
- A nagypályára két hete telepítették a gyepszőnyeget, amit további két hónapon át a kivitelező kezel. Folyamatosan nyírják, locsolják és hengerelik, így erősödik meg a fű. A pályához 700 fős lelátó épül, amihez már megkezdték a lépcsőzetek kialakítását. Egyelőre a munkálatok állnak, június közepén kapcsolunk nagyobb sebességre és reményeink szerint az ősz elejére valamennyi pálya elkészül.

A sportvezető hozzátette, hogy a klubházzal kapcsolatban immár március óta várnak egy beígért pályázati lehetőségre.

- A székesfehérvári Közép-Pannon Fejlesztési Régió ígérete szerint a klubház árának 50 százalékára pályázhatunk, amivel 45-50 millió forintot tudnánk megspórolni. Ezt mindenképpen szeretnénk kihasználni. Természetesen minden dokumentum készen áll arra, hogy amint kiírják a pályázatot benyújtsuk a dolgozatunkat. Az biztos, hogy amíg ez nem történik meg, nem kezdünk neki, hiszen már zajló beruházást nem támogatnak.

A fejlesztést látva jogosan vetődik fel, a jelenlegi feltételekkel akár magasabb osztályú labdarúgó klub igényei is kielégíthetőek, de a helyi focicsapat csupán a megyei első osztályban vitézkedik.

- Sajnos az idei bajnoki szezon nem úgy sikerült ahogy azt elterveztük. Először is a csapataink albérletben edzettek: a felnőttek Veszprémben, az utánpótlás Balatonszőlősön. Aztán a nagycsapatnál különböző morális okok miatt edzőt váltottunk. Az új trénert, Lantai Balázst azzal bíztuk meg, mérje fel, a keretből ki alkalmas a magasabb célokra, az NB-s szereplésre. Három éves programban gondolkodunk, a sporttelep fejlesztése után az utánpótlás és a felnőtt csapat megerősítése következik.

A fürediek persze nem elégednek meg ennyivel, a létesítményt szeretnék minél jobban kihasználni.

- Ha minden elkészül, az edzőtáboroztatás lehet az egyik fő profilunk. Aztán szeretnénk minél több nemzetközi tornát megszervezni. Jövőre például a testvérvárosok utánpótlás (U-17-es, U-16-os) csapatait hívtuk meg. Hollandiából, Finn-, Olasz-, Török-, Német-, Horvátországból és Erdélyből érkeznek hozzánk. Ám itt nem állnánk meg. Fiatalabbaknak, idősebbeknek kínálnánk majd felkészülési lehetőséget. Az idén például a finn testvérvárosunk, Kouvola U-16-os korosztályos alakulata két hétig tréningezik nálunk. Más településeket is be akarunk majd vonni, hiszen minél szélesebb a paletta, annál vonzóbbak lehetünk. De szólnunk kell még a futsalpályáról is, ahol a városi kispályás bajnokság meccseit is meg lehet majd tartani, ezen kívül azt is bérbe lehet adni.

Nem sikerült jól a Balatonfüredi FC megyei első osztályú labdarúgó csapatának a  bemutatkozása az új létesítményben. A pályaavató mérkőzésen ugyanis, amely abból a szempontból is rendkívül fontos volt, hogy a bronzéremről döntött az Úrkúttal szemben, a vendégek bizony könnyedén, 3:0-ra nyertek a házigazdákkal szemben.

A Balatonfüredi FC új sportlétesítménye 260 millió forintból épült, szépült meg. Ezért akár  magasabb osztályba is léphetnek a fiúk

Fotó: Gáspár Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!