Bulvár

2017.03.31. 19:45

Testi, lelki felfrissülés - Lőrincz Matild a tavaszi fáradtság ellenszereiről

Pápa - Ön is fáradtnak érzi magát tavasz elején? Nehezen kel ki az ágyból reggelente, napközben is levert? Úgy érzi, semmire nincs energiája? Lőrincz Matild doktornő megkeresésünkre rámutatott az okokra és a megelőzési lehetőségekre.

Laskovics Márió

A tavasz közeledtével éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával, ezekben a kora tavaszi napokban mégis sokan bágyadtak, aluszékonyak. Megfigyelhető, hogy főleg a gyerekeknél sokkal gyakoribbak a felső légúti vírusos megbetegedések, a felnőtteknél pedig a fejfájás, a szédülés, az ingerlékenység. Minden kellemetlen tünet ellenére a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakció-ja - tudtuk meg Lőrincz Matild nyugalmazott gyermekorvostól.

Kora tavasszal ugyanis az emberi szervezet a téli üzemmódról a nyárira vált át. Ez az átállás azonban tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant vitamin- és energiatartalékokat, komoly működési zavar lép fel a hormonháztartásban. Erre még rátesz egy lapáttal a tavaszi óraátállítás után a korábbi napkezdés is. A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásban lezajló összerendezetlenség, diszharmónia okozza. Pontosabban az alvási hormon, a melatonin, illetve a boldogsághormon, a szerotonin szintjének szezonális ingadozását okolhatjuk. Télen, amikor a nappalok rövidebbek és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatoninképződés, ezzel együtt megnő az alvásigény. Tavasszal a nappalok hosszabbodnak, csökken a melatoninprodukció, ez pedig átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában. A szerotonin esetében éppen fordított folyamat zajlik: a tél végére a fényhiány miatt jelentős szerotoninhiány alakul ki a szervezetben, ami örömtelenséget, szomorúságot, depressziót okoz - mondta el a már nem praktizáló, azonban rendszeresen előadásokat tartó doktornő.

Lőrincz Matild a tavaszi fáradtság ellenszereiként a testmozgást, az egészséges, változatos étrendet, valamint a reggeli váltózuhanyt és a pozitív gondolkodást, lelkünk ápolását tanácsolja Fotó: Laskovics Márió

Lőrincz Matild rámutatott, hogy a tavaszi fáradtság tüneteiért nemcsak ezen hormonváltozások felelősek, hanem a téli étrend is, ami általában kalóriadús, zsírban gazdag. Kevesebb friss zöldség, gyümölcs kerül az asztalra, így a télutóra jelentős vitamin-, ásványi- só- és nyomelemhiány alakulhat ki. A doktornő külön kiemelte a napfény vitaminját, melynek hiánya komoly szerepet játszik a tél második felében gyakori megbetegedésekben, mi több, márciusra a magyar lakosság 95 százaléka D-vitaminhiányos. Ennek pedig komoly kihatása van a csontrendszer mellett az immunrendszerre és az agyműködésre is.

Mint a doktornő tanácsolta, okos előrelátással, életmódváltással jelentősen mérsékelni lehet a tavaszi fáradtság tüneteit. Mozogjunk többet a szabadban, friss levegőn, használjuk ki a napsütéses órákat! A séta, a kocogás, a futás és a kerékpározás életkor, egészségi állapot és időjárás szerint mindenkinek ajánlott. A testmozgás nemcsak a keringést, az izomzatot és a csontrendszert erősíti, hanem az agyműködésre is jótékony hatással van: javítja az agy vérellátását, és a testmozgás beindítja bizonyos hormonok termelődését is, mint a noradrenalin, a szerotonin, és a jó közérzetet biztosító endorfinok is felszabadulnak a testedzés során. Így összességében csökkenthető a depressziós hajlam. Az említett testmozgási formákon túl a természetbeni sétálás, túrázás, a kertészkedés, valamint akár a jóga, a szaunázás is hathatós segítségek lehetnek a test, az idegrendszer és az immunrendszer megerősítésében - tért rá a megelőzési lehetőségekre a szakember.

Lőrincz Matild hangsúlyozta, a tavaszi fáradtság leküzdéséhez változtatni kell az étkezési szokásokon is. Javasolt a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés, így megterhelés nélkül, egyenletesen lehet biztosítani a szükséges energiát. Legyen sok zöldség, gyümölcs, tej, tejtermék, például joghurt és kefir az étlapon. Illetve gondoskodni kell a bőséges folyadékfogyasztásról, hiszen az emberi test hatvan százaléka víz. Ezért napi másfél-két liternyi víz, természetes gyümölcslé szükséges az anyagcsere-folyamatok élettani optimális lezajlásához.

A doktornő kiemelte, a közérzet javításában sokat segít a reggeli váltózuhany. Lőrincz Matild azt tanácsolja, ez kezdődjön kellemes meleggel vízzel, majd háromszori hideg-meleg váltás után hideg vízzel ajánlott befejezni a zuhanyzást. Ez felélénkíti a vérkeringést, felfrissül az agy és az egész szervezet. Negyedik tanácsként pedig a tudatos pozitív gondolkodást, a társas kapcsolatok ápolását javasolta.

- A zenehallgatás, egy jó könyv olvasása, a barátokkal való beszélgetések a lelket ápolják. Álljunk át mihamarabb a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg egyaránt, ébredjünk együtt a tavasszal! - zárta gondolatait a Naplónak nyilatkozva a közkedvelt orvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!