Borosta

2014.07.30. 17:30

Ezek a férfiak nem szőröznek

Le kell rombolni a férfiak kozmetikai kezelésével kapcsolatos félreértéseket, tévhiteket és falakat - vélekedik Johanidesz Anita kozmetikus.

Penk Tímea

Régen beskatulyázták azokat a férfiakat, akik kozmetikushoz jártak, homo- vagy metroszexuálisnak vélték őket. Manapság azonban egyre elterjedtebb, hogy egy igényes férfi kozmetikushoz jár - állítja a szakember. Tapasztalatai szerint gyakori az egyszerű alap arctisztítás, illetve a ráncfeltöltés és feszesítés.

- Sok férfi vendégem arról számolt be, nem is gondolta volna, hogy mennyire kellemes az arcmasszázs - meséli Johanidesz Anita.

Vannak persze kellemetlenebb eljárások is a kozmetikában, ilyen például a szőrtelenítés. A kozmetikus szerint a XXI. századi elvárások közé tartozik, hogy a nőkön kívül a férfiak közül is egyre többen gyantáztassák hónaljukat, mellkasukat, intim területüket. Emellett a fülszőrzet eltávolítása, továbbá a szemöldökigazítás is egyre jobban előtérbe kerül.

- Hihetetlen, a férfiak sokkal jobban tűrik a gyantázást, mint a nők. Ez számomra is meglepő, de biztos dolgozik bennük a büszkeség, hogy nekik ezt zokszó nélkül ki kell bírniuk - véli a kozmetikus.

Vannak persze férfiak, akik a gyantázást elviselhetetlen fájdalommal élik meg, és inkább áttérnek a borotválásra. Sportolók és testépítők között alig találunk olyan férfit, aki valamilyen módon ne gondoskodna a szőrtelenítésről.

- A férfi vendégeim főleg a közép- és felsővezetői rétegbe tartoznak. Szerintem a nők hatására szánják rá magukat a kozmetikai kezelésre, de a munkahelyen is elvárás az igényes megjelenés - mutat rá Johanidesz Anita, aki a saját férjét is rendszeresen kezeli.

Johanidesz Anita kozmetikus manapság már egyre gyakrabban találkozik férfi vendégekkel (Fotó: Penk Tímea)

Goda Gábor egykori erőbajnok életének egy szakaszában rendszeresen borotválta magát. 1990-ben, harmincéves korában elnyerte a fekvenyomás világbajnoka címet.

Utána kezdett el testépítéssel foglalkozni, és ebben az időben szőrtelenítette magát. Borotválás után barnító krémmel, olajjal kenték be magukat. Mindezt a látvány miatt tették, hogy fényesebb legyen a bőrük és kiemeljék az izomzatukat.

Goda Gábor a testépítést és a szőrtelenítést abbahagyta, jelenleg fekvenyomó versenyre készül a lányával, Goda Dórával együtt, aki 15 éves és a Szent-Györgyi iskola tanulója.

Két ajkai fiatalember egy helyi edzőterem rendszeres látogatója. A 23 éves Kanczler Ádám az idén végzett a győri egyetem mechatronika szakán. Tíz éve sportol, két éve jár rendszeresen edzésre, a megfelelő táplálkozásra is ügyel.

A divatot követve, illetve egészségügyi szempontok miatt is kiemelt figyelmet fordít a testére, ehhez hozzátartozik a különböző testrészek borotválása is.

Kolat Richárd 22 éves gépészmérnök hallgató, egy éve veszi komolyabban az edzést, korábban a másodosztályban szereplő FC Ajka focicsapatában rúgta a bőrt. A testépítés miatt, valamint a barátnője hatására szőrteleníti magát, amelyhez borotvát használ, hiszem így egyszerűen, kényelmesen, fájdalommentesen tudja eltávolítani a nem kívánt szőrzetet.

Kanczler Ádám és Kolat Richárd (Fotó: Penk Tímea)

A fiúknak meggyőződésük, hogy a testükre fordított energia maximálisan megtérül. Nemcsak egészségesebbek, hanem ezáltal tanulmányaikban is jobb teljesítményre képesek, nem utolsó sorban pedig baráti- és párkapcsolatukban is kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat.

Esztétika és higiénia, nemcsak divat és ízlés kérdése, hogy egy bozontos mellkast részesítünk előnyben, vagy éppen a szőrtelent.

A szőrős férfi sokak szemében ápolatlannak tűnik, míg mások férfiatlannak, sőt taszítónak tartják a szőrtelenített urakat. Ugyanakkor kétségtelen, hogy a hónaljszőrzet eltávolítása jelentősen csökkenti az izzadást és a kellemetlen szagokat.

A szőrtelenítési szokások is változnak, és ahogyan a nőknél, úgy a férfiaknál is változó, hogy kinek melyik módszer a megfelelő.

Borotva, szőrnyírógép, szőrtelenítő krém, gyantázás, villanófényes vagy lézeres kezelés. A lehetőségek a módszerben, az árban és a tartósságban is nagyon eltérnek egymástól, a választást tehát kényelmi szempontok, a fájdalomtűrő képesség, illetve talán leginkább a pénztárca nagysága befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!