Borosta

2010.11.06. 16:13

Egy karóra az öltönyhöz, egy másik pedig a sportoláshoz

Volt idő, amikor az ékszer a férfi rangját, gazdagságát szimbolizálta. Napjainkban is igaz, hogy a nők először a férfi cipőjét, aztán a karóráját veszik szemügyre. Nem árt hát tudni, milyen öltözethez milyen karóra illik.

Nagy Ildikó

- A férfi ékszere az órája - szögezi le beszélgetésünk elején Balogh Zoltán szombathelyi ékszerbolt tulajdonos. Aztán rögtön hozzáteszi: ez persze nem jelenti azt, hogy a teremtés koronái ne hordhatnának az órán kívül más ékszereket.

Mi, nők, nehezen értjük meg azokat a férfiakat, akik hosszasan elidőznek egy-egy ékszerbolt kirakata előtt, majd egyszer csak felsóhajtanak: ilyen órát szeretnék. Kromofágos, segédszámlapos, pulzusmérős: ezeket a varázsszavakat bizony csak a teremtés koronái értik.

A tulajdonos  azt mondja, 18-19 év körül minden fiatalember megérik egy komolyabb karórára. És rendszerint a ballagás az apropó, hogy ezt meg is kapja.

- Velem is előfordult, nem is egyszer, hogy reggel elfelejtettem feltenni a karórámat. Hiányzott, így hazamentem érte - meséli.

Az órák esetében is beszélhetünk trendekről. De talán fontosabb, hogy a karóra stílusában illeszkedjen a viselőjéhez, annak öltözetéhez.

- Nyáron egy fehér nadrághoz és egy piros inghez fehér bőrszíjas karóra illik, míg egy elegáns, öltönyös öltözethez a fekete szíjas változat dukál  magyarázza a  tulajdonos, aki  megemlíti a nyár nagy slágerét,  a színes szilikon szíjas karórákat is.

Az elegáns öltözethez azonban komolyabb - bőr- vagy fémszíjas karórák illenek. Ám szerencsére a lazább, sportos öltözetű uraknak sem kell lemondaniuk a karóráról, hiszen a lezserebb darabok között számos olyan modell megtalálható, amely komoly technikai tudással - sportfunkciókkal - is fel van vértezve: beépített stopperrel, pulzusmérővel vagy akár kalóriaszámlálóval is rendelkezik.

Sok mindentől függ, hogy ki milyen órát választ: a vékony csuklójú urakhoz például a kevésbé robusztus darabok illenek.

A fémszíjas változatoknál fontos szempont lehet az is, hogy a viselője fémérzékeny-e, ám szerencsére a mai karórák többsége már nikkelmentes nemesacélból készül, így ez a probléma is orvosolható.

Téved, aki úgy gondolja, hogy a férfias megjelenéshez nem illenek az ékszerek. Ne feledjük: volt idő, amikor az ékszer a férfi gazdagságát, rangját szimbolizálta. Így aztán érthető, hogy vannak férfiak, akik ma is a legnemesebb anyaghoz, az aranyhoz ragaszkodnak, ők általában nem trendekben és szezonokban gondolkodnak, hanem örök, klasszikus darabokat választanak.

Főleg a fiatal és a középkorú férfiak kedvelik a bőrrel, kaucsukkal  kombinált ezüst vagy nemesacél ékszereket. Egy jól megválasztott nyaklánc és egy karperec vagy karkötő - a hozzá illő karórával - hangsúlyozhatja a férfiasságot. Persze a teremtés koronáinak is meg kell szívlelniük az aranyszabályt, mely szerint a kevesebb néha több. Az általuk viselhető ékszerekre is igaz, hogy nem tanácsos a stílusokat, anyagokat keverni.

A karórát és az ékszereket nem csak hordani, de ápolni is tudni kell. Balogh Zoltán hangsúlyozza: bár az órák nagy része vízálló, azért ne feledjük, hogy a víz a fémet és a bőrt sem kíméli.

- Egy-egy karóra a benne lévő elemmel általában három évig működik, az elemet viszont érdemes szakszervizben kicseréltetni. A tisztítással azonban magunk is megpróbálkozhatunk: a csatszemek között összegyűlt koszt érdemes bizonyos időközönként eltávolítani - javasolja a kereskedő.

Kettő, de inkább három

Egy férfinek minimum két-három karórára van szüksége ahhoz, hogy mindig az alkalomhoz és az öltözetéhez megfelelőt tudjon a csuklójára csatolni. A komolyabb darabok ára  húszezer forintnál kezdődik, és bár a felső határ a csillagos ég, nyolcvanezer forintért már igazán tetszetős, tekintélyt parancsoló karórára is könnyedén szert  tehetnek a teremtés koronái.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!