Borosta

2011.03.22. 13:18

Ragaszkodik az életigenléshez

Székesfehérvár - Kevesen tudják, hogy városunk egyik eldugott kis szegletében él egy szenvedélyes betűvető. Élettörténete által ihletett műveire több százezren kattintottak már.

Kővári Gabriella

Írt tizenkét kötetes beavató naplóregényt spirituális útkereséséről, ebből kettő keményfedeles kiadásban napvilágot is látott. On-line olvasható parfümelemző illatkönyve, szerelmes és istenes versei, álomkatalógusa, szakácskönyve. Saját honlapján amatőr íróknak ad jó tanácsokat, fotókat készít, újabban videós gasztrobloggerként vezeti be az érdeklődőket a különleges ételek elkészítésének rejtelmeibe. Naponta frissülő egyszemélyes lelki-életvezetési tanácsadó műsort is indított a népszerű videómegosztó csatornán. Arany Viktorral az életéről beszélgettünk. Úgy általában.



- Tavaly nyolcszázezerszer kattintottak honlapjára.

- Csodálkozom is. Most már ideje lenne megbotránkoztatni az olvasóimat, hogy ne csak a pozitív vélemények találjanak meg. Kell a negatív kritika is az egyensúlyhoz.

- Több millió karaktert vetett monitorra. Honnét ez az írásszenvedély?

- Az írás egyfajta meditáció, megtisztítja az embert, ha kiadja magából mindazt, ami a lelkét nyomja. Könyveimben sokan ráismertek önmagukra, saját bukdácsolásaikra. Az évek során engem is keményen arcul csapott a valóság. Azonban eljutottam egy vallás fölötti, mély, tapasztalatból fakadó hitig, és el tudtam fogadni a szinte feldolgozhatatlant: a tizenkét éves kislányom a mindenem volt, egy gyógyíthatatlan betegségben elment. Orvosolhatatlan beteg lettem magam is. Elvesztettem a munkám. Elváltam. Mégis hálás is vagyok a sorscsapásokért, mert tapasztalom, hogy akire nagy terhet rak az Isten, annak nagy adag humort is ad mellé. Magam is azt vallom, hogy a betegségeknek lelki oka van. A mélyrepülésem is mindig valamilyen rossz lelkiállapotomhoz volt köthető.
 
- Ezernyi módszert kipróbált, ám az állapotára egyelőre még nincs gyógymód. Különös módon mégis önhöz járnak mások vigaszért, segítségért, vidám percekért. Hogyan lehetséges ez?

- Mert én egyensúlyban vagyok. Ha lélekkölcsönzőt nyithatnék, és mindenki csak öt percre megkaphatná az én lelkem, és érezné a boldogság feletti nyugalmamat, szerintem tömegek állnának az ajtóm előtt, és könyörögnének a receptért. Ugyan gyakran vannak fájdalmaim, azonban felül tudok emelkedni rajta.

- Sosem keseredett el?

- Évekkel ezelőtt egyszer fél tizenkettőkor kidobott az ágy. Magam alatt voltam, és sírtam a fájdalomtól. Minden izmom, ízületem sajgott, még az ülés is nehezemre esett. Úgy éreztem, ezt én nem bírom tovább. Eszembe jutott, hogy az orvosok tűzzel fertőtlenítik az eszközöket. Elővettem egy konyhakést, a gáztűzhely lángja fölött végighúztam az élét, és akkor rádöbbentem, hogy mit művelek: te, ha el akarsz pusztulni, mi a csudának fertőtleníted a kést?! Elkezdtem iszonyatosan nevetni saját magamon. De most már nagyon jól vagyok.
Az embernek hallatlan nagy erőt és mély belső békét ad, ha föl meri vállalni önmagát, a gondolatait. A világ minden külső békétlenségét el lehet viselni, ha a bensőnkben nincs háború, mondja az internetes berkekben jól ismert, kissé grafomán író.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!