Borosta

2011.02.16. 12:31

Vakond fűrésszel

A kisvakondot, mint jelenséget szeretjük. Az egykori csehszlovák animációs sikersorozat több dvd-je is a polcon áll a keményfedelű könyvek társaságában, melyekbe a kedves földtúró kalandjait mutatják be rajzos formában.

Halmos György

Azonban az otthoni, társas médiahatóság egyik feleként gyakran gondolkozom el azon, hogy a tanulságos történetek mennyiben zavarják meg gyermekeim fejlődését. Itt van eleve a jószág neve: tudálékosságnak tűnik, de eredetileg vakondok, vagyis kisvakondok, mire záporoznának a kérdések, hol a másik? Inkább hagyjuk.

Az egyik mesében a kisvakond - ahogy írom - Matricaria chamomillát próbál szerezni barátjának a bagolydoktor tanácsára. Az, hogy a kamilláról van szó, csak a legutolsó lapon derül ki, persze mi felnőttek tudjuk, de vagy tucatszor kell megemlíteni olvasás közben, és magyarázni az érdeklődő csemetének, figyelj majd kiderül!

Hihetetlen kalandok közepette egyszer például egy cápa is lenyeli bundás barátunkat, majd egy halász kezében motorosfűrésszel - tényleg - felvágja a ragadozó hasát és így kiszabadul a vakond. Ez egyébként minimum 18-as karika.

A kisvakond mozgóképes formátumban is vannak érdekességek: a robotok által vezérelt világban a technika által elkényelmesedett ember tönkreteszi a földet, és eljön a világvége. Ennek kapcsán elmagyarázni azt, hogy az előbb még öltönyös bácsi miért örül és ugrál tök meztelenül az erdőben, kezében husánggal, kellemes feladat. Mert mondhatnánk, alapvetően az ipari forradalom eredményeként felgyorsult gazdasági fejlődés következtében egyre több szennyezőanyag került a légkörbe, ami először lokális, később globális katasztrófákat okozott.... De nem mondjuk. Ezek után már észre sem vesszük a nyuszimamát, akinek a hasából egymás után ugrálnak ki a nyúlfiak. De a kisvakondot mi így szeretjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!