Belföld

2007.11.12. 03:26

<u>Népzenei versengés</u>

<b>Berhida, Peremarton</b> - Magas színvonalúnak értékelte a zsűri a Vass Lajos népzenei verseny berhidai elődöntőjét: a huszonhat fellépőből tizenöten arany fokozatot szereztek.

Balla Emőke

A Vass Lajos Népzenei Szövetség hetedik alkalommal hirdette meg a két évig tartó népzenei versenyt: az első évben tartják az elődöntőket, a második évben a középdöntőket, majd a kárpát-medencei döntőt, tájékoztatott Bakos Ilona, a verseny egyik szervezője, aki elmondta, az országban ma 750 népdalkört, illetve szólistát tartanak nyilván. 

A szombati elődöntő a tizenhatodik volt az idén, a berhida-peremarton-gyártelepi művelődési házban huszonhat népdalkör, népzenei együttes, énekkar, asszonykórus, citerazenekar és szólista lépett színpadra. A Veszprém megyei csoportok mellett Vas megyei - sárvári, sitkei, gércei - és Pest megyei - dabasi, vecsési - együttesek is bemutatkoztak. Bár a népzenét elsősorban az idősebbek művelik, fiatalok is őrzik a hagyományokat, a versenyen is voltak ifjabb résztvevők. 

A zsűri úgy értékelte, a mostani elődöntő minden eddiginél magasabb színvonalú volt, tizenöt arany fokozattal jutalmazták az előadókat; a Veszprém megyeiek közül a berhidai Búzavirág Népdalkör, a jásdi Szlovák Nemzetiségi Pávakör, a balatonfüredi Kék Balaton Népdalkör, a tési Bakonyi Betyárok, a gyulafirátóti Bakonyerdő Pávakör lett a legjobb. A programot a helyi együttes, a peremartoni Őszi Napfény Nyugdíjasklub népdalköre nyitotta.

Vass Lajos a népzene gyűjtésére, továbbadására tette fel az életét, mondta köszöntőjében Talabér Márta, a megyei közgyűlés alelnöke. A rendezvényen megemlékeztek a tizenöt éve elhunyt Vass Lajosról, akinek új sírkövét szombat délelőtt avatták a rákoskeresztúri új köztemetőben. Svájcban élő fia, Vass Dániel elmondta: örömmel tölti el, hogy édesapja emlékét ápolják Magyarországon. A verseny után népzenei gálaműsort tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!