Belföld

2010.06.07. 18:05

Hurrá, végre strandolunk!

Megyei körkép - Az utóbbi években látványosan javulnak, bővülnek a szolgáltatások a strandokon. Persze a több százmilliós befektetéseknek ára van, ugyanis növekednek a belépőjegyek árai is.

Munkatársainktól

Végre itt a nyár és meleg az idő - az ősznek is beillő kora nyári extrém időjárás után különös jelentőséggel bír az ismert dal kezdő sora. A balatoni strandok felújítása a viharkárok megszüntetése után finisébe érkezett, idén is több száz millió forintot költöttek az önkormányzatok - többnyire állami és uniós pályázatok segítségével - arra, hogy még jobban kiszolgálják a vendégeket. Új öltözők, sportpályák, kerékpártárolók, kiszolgáló épületek létesültek. Remélhetőleg persze ezek a beruházások minél hamarabb megtérülnek, hiszen ez sem elhanyagolható tényező. 

Mindent a vendégért

A nyárfíling már megvan: lángos- és vízszag, no meg napsütés, de azért a strandokon még látszik, hogy ez csak az előjáték. Az extrém időjárás miatt csak a napokban lehetett először a vízbe merészkedni, a strandokon  még látszanak a vihar nyomai, és a felújítási munkálatok is folynak még.

Balatonalmádiban a Wesselényi strandra koncentrálnak az idei fejlesztések, korszerű létesítmény fogadja a napsütésre és felüdülésre vágyókat. Hegyi Zoltán vezető strandgondnoktól megtudtuk, hogy 80-85 százalékban készült el a beruházás, ami jelentősen javítja a strand színvonalát. Kialakítottak egy animációs szobát, amit minden időben lehet majd használni, akadálymentesített tusolók és mosdók várják a vendégeket. Kialakítanak egy wellness-sport parkot a régi játszótér helyén, itt testedzésre tizenegy gépet használhatnak majd. Új öltözőszekrényeket telepítenek, nagyobb lesz a kerékpártároló és kölcsönözni is lehet. A strand egy részén homokos partot alakítanak ki - tudtuk meg.

Balatonfüreden a Kisfaludy strandon is dolgoznak még, de mint ahogy Somogyi László, a Probio Zrt. vezetője elmondta: a héten hatezer négyzetméteres gyepszőnyeget fektetnek le, így hétvégére már szép lesz a fürdőhely.  A mintegy 180 milliós beruházással megújultak a kiszolgáló épületek, a parton a padok, szemetesek. Szeretnék, hogy a fürdőhely a bicajosok igényét is kielégítse, ezért mostantól megengedik, hogy a kerékpárosok behozzák járművüket a strand területére, ezért a bejárathoz közel kialakítanak kerékpártárolókat. 

A balatonfüredi Esterházy strandra is költöttek néhány tízmillió forintot, új csúszda készült, valamint a kertberendezési tárgyak, öltözők és a gyep is megújult.

Alsóörsön a medret homokozták, hogy a gyerekek biztonságban fürödjenek, s még egy vízpárakapu szolgálja a fürdőzők hűsítését. A főszezonra elkészül a játszótér árnyékolása, mindezekre nagyjából négymillió forintot költöttek - tudta meg a Napló.

Szinte minden elemében teljesen megújult a csopaki strand mintegy százötvenmillió forintos beruházásból. Két új játszótér, napozóstég, gyermekmedence, wifi-elérés, több sportpálya, baba-mama szoba, új strandbútorok, öltözők, kiszolgáló létesítmények szolgálják a fürdőzőket.

Szigligeten az utcafronton kicserélték a kerítést, a kapukat, kitisztították a nádast ezzel megnövekedett a vízfelelület. Építettek két új öltözőt, valamint megújult két vendéglátóegység is, a beruházás értéke nagyjából tízmillió forint.

Az ajkai élményfürdő május utolsó napjaiban nyitott ki újra. Felújításra nem volt szükség, legfeljebb kisebb karbantartási munkákat végeztek, hogy az élménymedencék, az úszómedence, a jacuzzi és a gyermekpancsoló újra a vendégek kényelmét szolgálhassa.  A strandon számos szórakoztató program is várja a fürdőzőket a nyáron, legközelebb június 26-án lesz éjszakai fürdőzés, méghozzá egy neves lemezlovassal.

Átlagosan ötszáz forint a belépő

Kismértékben emelkedtek a strandbelépőárak, a Balatonnál általában 500 forintért mehet be egy felnőtt a fürdőhelyre, de diákoknak, nyugdíjasoknak, helyieknek, szezonbérlettel rendelkezőknek kedvezményt kínálnak, illetve a késő délutáni fürdőzők is olcsóbban juthatnak be.

Balatonkenesén a  Vak Bottyán strandon a legmagasabb a napi belépő: 500 forint, míg a Bezerédj és a Bercsényi 400 forint a tavalyi 470 és 370-nel szemben. A diák és nyugdíjas 300, illetve 250 forint, és ingyenesen mehetnek be a helyi Pilinszky iskola diákjai. A hetibérleteknél  csökkentették az árakat 2810-ről 2500-ra.
Balatonalmádiban a Wesselényin 500 forint egy felnőttjegy, Balatonfűzfőn 450. Füreden a Kisfaludyn július 1-jéig 460, utána 550 forint, az Esterházyn főidényben 810 forint lesz. Az ajkai strandon a  felnőtt napijegy ára 1100 forintról 1200-ra emelkedik, a gyerekjegy  500-ról 600-ra, de lehet bérletet és családi jegyet is váltani, úgy olcsóbb.

 

Ruhástól fürdéssel kezdődött neki az idei strandszezon. A part melletti járdát is ellepő magas víz algákat hordott a betonra, s a lábáztatásra számító úriember farmerostól, pólóstól csúszott a 17-18 fok körüli vízbe.

Az idei akklimatizáció tehát megtörtént egy pillanat alatt, nem volt naptejezés, aztán lassan, lábujjtól felfelé történő óvatos vízhez érés néhány "huuhh, ez hideg" sóhajtás kíséretében. Az idei nyár tehát olyan durr bele bumm alapon szó szerint pofán csapta (na jó, pontosabban háton, mert azt jól beverte a járdaszegélybe).

Igazából nem bánta, az első sokk után óriási röhögésben tört ki, mert csakis az volt a fontos, hogy végre már nyár van, és nem pulcsiban andalognak a strandon. És különben is: a parton ott várta a kárpótlás egy óriási frissen sült sajtostejfölös lángos képében. Fokhagymával, természetesen.

Kiss Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!