Belföld

2011.01.23. 14:09

MSZP: százezrek veszíthetik el mindenüket

Budapest - Az MSZP szerint több százezer ember van kitéve annak a veszélynek, hogy mindenét elveszíti. Szanyi Tibor országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a kolontári vörösiszap-katasztrófa "több százszorosa, ha nem ezerszerese fenyegeti Magyarországot"

MTI

Ezt arra értette, hogy több mint százezer lakástulajdonos otthona áll végrehajtási eljárás alatt, a kilakoltatási moratórium pedig tavasszal lejár.

Mintegy tízszer ennyien, nagyjából egymillióan vannak, akik elmaradtak a lakáshitel-törlesztéssel, illetve a rezsiköltségek befizetésével - tette hozzá. A politikus beszélt arról is, hogy a kormány intézkedései miatt a legszegényebbek viselik a tehetős vállalkozásoknak és a magasabb jövedelműeknek juttatott adókedvezmények terheit. Kifogásolta, hogy a havi bruttó 250 ezer forint alatt keresők - az egykulcsos adó miatt lényegében megszűnő adójóváírás elvesztésével - idén a tavalyinál kevesebb pénzből kell, hogy éljenek.
   
Kiadásaik eközben emelkednek: a kormány által bevezetett különadók megjelennek a négyszáz forintot közelítő benzinárban, a banki műveletek növekvő költségeiben és az élelmiszerláncok áraiban - fűzte hozzá. Szanyi Tibor kifejtette: nem hullat krokodilkönnyeket a multinacionális élelmiszerláncokért, de tudvalévő, hogy az emberek azért vásárolnak ott, mert a legolcsóbb beszerzési forrást jelentik.
   
Kitért arra, hogy noha a kormány a családok támogatását hirdeti, egy kutatás szerint a gyermekek 40 százaléka olyan családban nevelkedik, amelynek romlik az anyagi helyzete.
   
Szólt arról is, noha a választási kampányban a Fidesz kifogásolta, hogy a szocialisták kormányzása alatt a legszegényebbeknek jutó állami támogatás mértéke nem érte el a bruttó nemzeti össztermék egy százalékát, a kormányváltás óta ez az arány tovább csökkent. Szanyi Tibor egyúttal ígéretet tett arra, ha az MSZP hatalomra jut, a legszegényebbek központi támogatását az egyszázalékos szint fölé emeli, valamint visszaállítja a kétkulcsos adórendszert.
   
Kérdésre válaszolva a szocialista politikus elmondta: várakozása szerint január végéig mintegy ötvenezren nyilatkoznak arról, hogy magán-nyugdíjpénztári tagok maradnak. Úgy vélte, ez elég lehet ahhoz, hogy a pénztárak összeolvadásával egy vagy két magánpénztár túlélje a kormány ellenük intézett "atomtámadását".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!