Balatonkenese

2015.05.07. 19:15

Bezárják, vagy az egyház működteti tovább a kenesei bölcsődét?

Balatonkenese – Júniusig van ideje arra a Tátorján Játékvár és Bölcsődének, hogy megoldja a további működést. – Az önkormányzat ugyanis nem tudja a tovább támogatni. Ez derült ki csütörtökön egy rendkívüli szülői értekezleten az intézményben.

Kovács Erika

Még 2007-ben alakult meg a játszóházat működtető nonprofit kft, amely időközben bővült más szolgáltatással is, családi napközivel, bölcsődei csoportokkal. Jelenleg összesen 19 férőhellyel működik a Tátorján Játékvár. A kft.-t közel száz százalékos tulajdonnal a kenesei önkormányzat hozta létre. A cél az volt, hogy önfenntartó legyen az intézmény, ami nem valósult meg. Az önkormányzat minden évben hozzájárult a működéshez. A probléma abból adódott, hogy Kenese tavaly októberben különvált Akarattyától, ezért a finanszírozás gondot okoz. A rendkívüli szülői értekezletet azzal a céllal hívták össze, hogy közösen keresse a megoldást a város vezetése és a szülők.

Tömör István polgármester és Kocsis Jenő alpolgármester elmondták: az önkormányzat a különválás miatti szűkösebb anyagi helyzete miatt idén júniusig közel hat millió forinttal tud hozzájárulni a működéshez. Korábban évente tíz millió forintot adott a város. Ugyanis a városban működik egy intézményi társulással fenntartott óvoda és bölcsőde is. Kiemelték, nem céljuk az, hogy bezárja kapuit a Tátorján Játékvár, de együtt kell megkeresniük a működés anyagi feltételeit. Azt nem lehet rájuk mondani, hogy nem elkötelezettek a hasonló feladatok ellátása iránt, ugyanis a közel 3000 lakosú Kenese kettő bölcsődét is működtetett ez idáig, és a közeli városban egy ilyen intézmény sincs.



A szülők viszont ragaszkodnak a Tátorján Bölcsőde és családi napközihez, mert családiasnak tartják. Novák Éva, a kft. ügyvezetője elmondta, a működés az eddigi veszteséges évek után stabilizálódott, mert csökkentették a dolgozók létszámát, jelenleg heten látják el a feladatokat, teljes a kihasználtság is, így az állami normatív bevételük is nőtt. Mindemellett van saját bevételük is, például a játszóházakból, a terembérletekből, gyerekfelügyeletből, nyári gyermektáborból. Az éves működési költségük 20 millió forint, így továbbra is szükség van segítségre.

Pozsonyi Monika a kft-ben három százalékot birtokló Területi Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője, a játékvár ötletgazdája kiemelte, megoldás miatt kezdeményezzük azt, hogy a Tátorján Játékvárat a református egyház működtesse. Ezzel a javaslattal a szülők egyetértettek, akiket tájékoztatnak a fejleményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!