Balatonfűzfő

2015.02.03. 16:35

Gerendás Lajos posztumusz, Kiss Ferenc és Varga Áron kulturális díjat kapott

Egy nemzet nyelvének, szokásainak, hagyományainak, irodalmának, művészetének egysége a kultúra – hangsúlyozta Lajtó Frigyes képviselő a kultúra napi ünnepségen a közelmúltban a művelődési központban Balatonfűzfőn.

Kovács Erika

A képviselő rámutatott: kultúránk erős, ősi, több évezredre tekint vissza, éppen emiatt nagyon egyedinek nevezhető. Ötvöződik benne az ősmagyarok hitvilága és a kereszténység. Kultúránk legfontosabb alapját nyelvünk képezi, mely összeköti nemzetünket, a határon innen és azon túl élőket. Nyelvünk sokszínű, különleges, ettől annyira kifejező, változatos és választékos. Ez a sokszínűség kultúránk ékessége is egyben.

Lajtó Frigyes kiemelte: lélegzetelállító a művészetünk, népművészetünk, mint többek között a kalocsai minta, az erdélyi székely kapu, a fafaragások, néptánckincsünk, a versek világa, zenénk, festőink alkotásai. – Rajtunk múlik, hogy gyermekeink, unokáink ne feledjék el városunk szülöttét, Bozay Attilát, az Erkel- és Kossuth-díjas zeneszerzőt. A magyar kultúra ma is virágzik, de ahhoz, hogy egy virág teljes pompájában ragyoghasson, sokat kell ápolni és gondozni! – mondta a képviselő. Ünnepi beszéde után Marton Béla polgármester átadta a Balatonfűzfő Kultúrájáért kitüntetéseket azoknak, akik ezt munkájukkal kiérdemelték.

Marton Béla polgármester (jobbról) átadja a Balatonfűzfő Kultúrájáért elismerést Varga Áronnak(Fotó: Penovác Károly)

A díjátadást egyperces néma tiszteletadással kezdték a jelenlévők a színházteremben, Gerendás Lajos helytörténészre emlékeztek, aki posztumusz díjban részesült. Érdemeik méltatása után a város elöljárójától átvehette a rangos elismerést, a városban végzett kiemelkedő kulturális tevékenységet jelképező aranyszínű városcímert Kiss Ferenc, aki a Támasz Idősek Otthonában él, és elismert gobelinkészítő, valamint Varga Áron, a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, és egyik alapítója a helybeli Fiatal Művészek Klubjának. A kultúra napi ünnepség kedves meglepetését adta, amikor Veér Ferenc, egy idős helybeli lakó átadta Marton Bélának azt a polgármesteri nyakláncot, amit ő maga készített. A város elöljárója meghatottan, egy oklevéllel köszönte meg a nemes gesztust.

Az ünnepi köszöntők és átadások után szép műsort adtak a Petőfi Színház művészei, mások mellett Trokán Anna, Szeles József, Tóth Loon, Patkós Márton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!