Balatonfűzfő

2015.01.26. 13:45

Mentsük meg az uszodát!

Balatonfűzfő – Azért ragadtam tollat, mert egy új hír került napvilágra, mely szerint Veszprémben új uszodát fognak építeni. Számtalan kérdés merül fel ilyenkor az emberben: miért nem a régen, nemes cél érdekében épült intézményt modernizálják – értem alatta a Balatonfűzfőn már működő, hírnevet szerzett uszodát.

Hegyi Ilona

Egyszerű emberként osztanék meg pár gondolatot egy működő intézményről, mely sok elismerést hozott már Magyarországnak. A Balaton Uszoda Balatonfűzfőn immár 33 éve működik és sok-sok híres embert adott már kis országunknak. Fennmaradása létszükséglet ennek a kis közösségnek. Sokáig élvonalban volt, mivel feszített víztükre csak ennek a „kis” uszodának volt. Ötvenméteres nagymedencéje alkalmas rangos versenyek megrendezésére, a kismedencében egyéni és csoportos úszásoktatásra is lehetőség van.

A kétméteres vízmélységű nagymedence alkalmas úszó- és búvárúszó versenyek, vízilabda-mérkőzések, valamint műúszó-bemutatók lebonyolítására.

A Balaton Uszoda a vizes sportágak egyik fontos felkészülési, edzőtáborozási helyszíne. A hazai és nemzetközi versenyekre rendszeresen itt készülnek műúszó, búvárúszó, triatlon- és természetesen úszó válogatott sportolók, például Cseh László és Hosszú Katinka. A magyar férfi vízilabda-válogatott tagjai is visszajáró vendégeknek számítottak az utóbbi években Balatonfűzfőn. A létesítmény emellett a helyi és megyei úszó-, illetve vízilabdaklubok otthonául is szolgál edzések és versenyek idején.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy mikor épült és kik építtették. Manapság már nem divat, hogy intézmények, gyárak fogjanak össze, hogy ilyen létesítményt hozzanak létre, hogy álmokat valósítsanak meg!

Balatonfűzfő sokáig a hazai vegyi és papíripar fellegvárának számított. Az állami vállalatok támogatásával épült 1979 és 1981 között a fűzfői uszoda, amit az akkori legfejlettebb technikával szereltek fel.

Az ünnepélyes átadás 1982 áprilisában volt, akkortól használhatták a két fedett medencét a környék lakói, a turisták, és nem utolsósorban a profi sportolók. 1997-ben itt rendezték a búvárúszó és uszonyos Európa-bajnokságot. A Balaton Uszoda mára a régió meghatározó jelentőségű sport-, oktatási, idegenforgalmi és rekreációs célokat szolgáló létesítményévé alakult.

Az uszoda 1982 óta – szinte sérülésmentesen – négy nagyobb gyárrobbanást és 1985. augusztus 15-én egy erős földrengést is átvészelt.

Az észérvek mellett sajnos nagyon sokszor elmennek az illetékesek. Nem mindig az új válik be! Becsüljük meg a már meglevőt! Nézzünk amögé, hogy hány edzésnek, felkészülésnek adott már eddig is otthont a fűzfői uszoda. Ne feledjük azt se, hogy sok-sok sikernek volt a „melegágya”.

Fogjanak össze az illetékesek, kezdjenek tárgyalni Veszprémmel, az olimpiai bizottsággal, és minden követ mozgassanak meg annak érdekében, hogy működjön még legalább 40 évig, és neveljen sikeres sportolókat, hozzon még több dicsőséget Magyarországunknak, a magyar népnek!

Az előzményekről itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!