Balatonfűzfő

2017.03.08. 18:45

A legjobbak között: több sportágban is sikereket értek el a fűzfői Irinyi iskola tanulói

Kimagasló sporteredményeket értek el az Irinyi iskola tanulói a közelmúltban. Az oktatási intézmény első helyen végzett az általános iskolai úszók csapatversenyében a diákolimpián, míg egyéni sportágakban két tanuló is dobogóra állhatott nemzetközi versenyen.

Marton Attila

- A megyei úszó-diákolimpián tizennégy fővel vett részt a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola a közelmúltban Pápán. A tanulók három arany-, három ezüst- és két bronzérem mellett számos fontos pontot érő helyezést is elértek, így a közel ötven közép-, illetve általános iskola rangsorában az előkelő negyedik helyet szerezték meg, míg az általános iskolák közötti összevetésben az élen végeztek. A megyei diákolimpián emellett az iskola egyik kosárlabdacsapata mindenkit maga mögé utasítva megnyerte a megmérettetést, mondta Polyák István igazgató.

Az iskola együtte-sei mellett az elmúlt hónapokban három tanuló is kimagasló eredményt ért el egyéni sportágban. A második osztályos Karancsi Réka országos bajnok és csúcstartó úszásban, az ötödik évfolyamba járó Kiss Maja az utánpótlás karate Európa-kupán szerzett aranyérmet tavaly, míg a hetedikes Barnóczki Bertold Boldizsár birkózásban, korcsoportjában ezüstérmet érdemelt ki az országos diákolimpián, de a nemzetközi porondon is bemutatkozott és dobogóra állhatott.

Sportban és művészetben is jeleskednek a Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai
Fotó: Balogh Ákos

Az intézmény 2007 óta sportiskola. Abban az évben országosan 52 iskola kapta meg ezt a címet, legkisebb intézményként a balatonfűzfői Irinyi. Az iskolában összesen hat osztályban tanulnak sportiskolai kerettanterv szerint a gyerekek. Ez alsó tagoza-ton azt jelenti, hogy a három testnevelésóra mellett két úszásórát tartanak a diákoknak, míg ötödik évfolyamtól négy sportág - kosárlabda, labdarúgás, úszás, vízilabda - közül választhatnak egyet, amelyet emelt óraszámban tanulnak.

A fűzfői intézmény nem csupán sportiskolai besorolása miatt különbözik egy átlagos iskolától, hanem abban is, hogy falai között délutánonként művészeti oktatás folyik. A diákok többféle fúvós hangszer mellett szintetizátoron is tanulhatnak, míg a képzőművészet iránt érdeklődő tanulók a rajz, a grafika és a festészet terén pallérozhatják tudásukat.

Az intézmény idén ünnep-li kilencvenéves fennállását, míg a jórészt az iskola jelenlegi és korábbi tanulói alkotta fúvószenekar tízéves lesz.

- Intézményünk a veszprémi tankerületi központtól két első osztály indítására kapott engedélyt, amelyből az egyik továbbra is sportiskolai osztály lesz. Ebben az esetben a beiskolázási körzetünk országos, amely lehetővé teszi, hogy a közeli és távoli települések bármelyikéről fogadhassunk sportolni vágyó tanulókat - teszi hozzá Polyák István, megjegyezve, a jövőben a vízilabda, a kosárlabda és a futball oktatására is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!