Balatonfüred

2014.07.19. 17:45

Megújult a 147 éves vitorlás klub

Tíz éven át zajló fejlesztés eredményeként a rangjához méltó és a mai elvárásoknak megfelelő színvonalúvá alakították a Balatonfüredi Yacht Club (BYC) kikötőjét, illetve annak kiszolgáló létesítményeit.

Győrffy Árpád

A 147 éves klubot az osztrák-magyar kiegyezés évében alapították. Az akkori nevén Balaton-Füredi Yacht Egylet az országban első ilyen szervezet volt. A kor mellett az eredményekkel szerzett tekintélyé máig megőrizte, a legutóbbi időszakban 19. éve megszakítás nélkül vezeti az egyesületek közötti eredményességi ranglistát. Az egyesület a legjelentősebb hazai utánpótlás bázis. A klub fiatal tagjai komoly nemzetközi sikereket értek el, az egyesület nagy megbecsülést vívott ki a nemzetközi versenyek szervezésével is.

Böröcz István és a klub ifjú tagjai, Kiss Kira, Ulrich Rebeka és Protár Fanni az új előadóterem digitális táblája előtt (Fotó: Győrffy Árpád)


A szombati ünnepségen Böröcz István ügyvezető és Lettner Adorján, az egyesület korábbi elnöke mutatta be az összesen mintegy 650 millió forintból,  meghatározóan európai uniós támogatásokból tíz év alatt megvalósult fejlesztéseket. Az első szakaszban a külső kikötő bővítését és a Zákonyi utcára néző klubház átépítését végezték el, majd felújították a belső kikötőt is. Az utóbbi két évben zajlott harmadik fázisban ki bővítették, korszerűsítették a meglévő nagy hangárt, a mai elvárásoknak megfelelő minőségű, nemenként elválasztott öltözőket, vizesblokkokat. Négy vendégszoba is helyet kapott 32 férőhellyel a  távolabbról érkező fiatalok elszállásolására. Az épület fűtését hőszivattyús rendszerrel, a melegvíz ellátást napkollektorokkal oldották meg. Nagy előadótermet alakítottak ki, ami klubhelyiségként is működik, az új büfével is javítva a felnőtt tagok lehetőségeit is.

Róka Bianka, Böröcz István, Kontrát Károly, Bóka István és Edelényi Szabó Viktor a   megújult BYC avató ünnepségén (Fotó: Győrffy Árpád)

Bóka István polgármester a város nevében köszönetet mondott a korrekten és eredményesen megvalósított beruházásért.  Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője a kormány további támogatását ígérte.  Az új létesítményeket Stipitz Árpád ferences szerzetes, az esztergomi Temesvári Pelbárt Gimnázium prefektusa szentelte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!