Balatonfüred

2014.07.25. 18:40

Kedvese nevét húzta ki az egyik szívhalász

Balatonfüred - Az Anna-bálhoz köthető szívhalászat közben kérte meg barátnője, a debreceni Nagy Ágnes Kinga kezét a hajdúböszörményi Nagy Tamás. A lány ráadásul kedvese nevét halászta ki a Balatonból pénteken a Jókai hajó fedélzetéről.

Kovács Erika

A tradicionális eseményen ott volt Bóka István polgármester, valamint helyi és testvérvárosi elöljárók is. Csak a szemünket kell lehunynunk, hogy a mai balatoni hölgyeket elképzeljük a száz esztendő előtti szívhalászok helyére. A nő és a szerelem tulajdonképpen sohasem változik, ahogy az igazán fontos dolgok sem.

Ugyanazok a hölgyek sétáltak száz évvel ezelőtt a tópart platánjai alatt, akik manapság idézte Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház művésze a Balatoni szívhalászat című kötetből magyar írók novelláit. Mindez a Jókai hajó fedélzetén történt, ahova a város azokat a helyi lányokat hívta meg, akik idén töltik be 18. életévüket.

Rajtuk kívül eljöttek még rokonok, ismerősök, és sok hazai és külföldi vendég, akik a Balatonnál nyaralnak, és részesei akartak lenni ennek a kedves, régi hagyománynak. A hajón időutazáson érezhették magukat a vendégek a reformkori hagyományőrzők között, akik korabeli viseletben foglaltak helyet a Jókain. Gyüre László és felesége, Nyíregyházáról érkezett, már nyolcadik éve jönnek el, az unokájukat, a 14 éves Evelint is magukkal hozták a szívhalászatra. Jövőre eljönnek a bálra is, mert a kislány nyerte meg a tombola fődíját, amit Bóka István polgármester húzott ki és adott át neki. Darvalics Virág, a tavalyi bál szépe arról beszélt, hogy sok élményben volt része a bál óta, meghívták az Operabálra is. Marketingesnek tanul, és Hollandiában szeretne dolgozni. A hajón a lányok nagy izgalommal halászták ki a tóból a fából készítette szíveket, amelyre férfineveket írtak beszálláskor a szervezők. A hagyományos szívhalászat az Anna-bál kiemelkedő kísérőrendezvénye.

Szívhalászók elnevezéssel a Kisfaludy Színház művészei zenés látványszínházi estre hívták meg a közönséget, amit Kéri Kitty igazgató szerkesztett a Vitorlás téren.

Balatonfüreden már igazi báli hangulat uralkodik, rengeteg vendég érdeklődik a kísérőprogramok iránt. Csütörtökön megnyitotta kapuját az Operafüred, amelyen a Magyar Állami Operaház kórusai mutatkoztak be, pénteken pedig operagálára hívták a Gyógy térre a közönséget. Koszorúztak a Horváth háznál, a Royal Dixieland Band pedig megteremtette a hangulatot a szombat estéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!