Balatonfüred

2014.09.23. 10:17

Együtt gyászolnak

Gyászfeldolgozó önsegítő csoport indul Balatonfüreden. Az országban vidéken csak néhány helyen van hasonló. A részvétel ingyenes.

Prevics Éva

A gyászfeldolgozó csoport külföldön teljesen elfogadott, itthon azonban még mindig kevesek élnek a lehetőséggel. Néhány évtizeddel ezelőtt teljesen természetes volt, hogy az emberek otthonukban hunytak el, ma a kórházi körülmények miatt távol kerül és tabuvá válik a rokonok számára a halál. Így természetesen a gyászt is nehezebb feldolgozni. - mondta a naplónak Frank Róbert szakpszichológus.

A Balatonfüreden élő szakember úgy döntött a megyében egyedülálló módon gyászfeldolgozó csoportot indít. A Balatonfüredi Szociális Alapszolgáltatási Központba várják azokat, akik szívesen veszik a sorstárscsoport segítségét, szeretnének gyászukban előbbre jutni, keresik a továbblépés lehetőségeit. Az első találkozás október 7-én lesz. A csoport kéthetente gyűlik össze, keddenként 18 órától 20 óráig, összesen 10 alkalommal. Az első alkalom nyitott, utána a csoport zárttá válik.

A csoportforma előnye, hogy szinte az első alkalmak során bizalom és kötődés alakul ki a társak felé, mely megtartja és megóvja a résztvevőket a teljes és visszafordíthatatlan elszigetelődéstől, és a sorstársi kisközösségben lehetőség nyílik a gyász fájdalmának megosztására.

A gyász idején a hiány és a fájdalom mellett a legerősebb negatív tapasztalat a meg nem értettség, valamint az elszigetelődés. A csoport egy megértő, együttérző társas közeg, amely megtart és ezzel segít továbblépni. - tette hozzá a szakpszichológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!