Balatonfüred

2014.11.11. 16:19

A Kisvakond történetei, világhírű vándorkiállítás Füreden

Balatonfüred - Vakondos rejtvények, kifestők és foglalkozások várják a gyerekeket a következő hetekben a városi könyvtárban. A településre érkezett ugyanis a Cseh Centrum Kisvakond történetekről szóló vándorkiállítása.

Prevics Éva

A Kisvakond meséket mutatja be az a kiállítás, ami negyven tablón, több tucat könyvön keresztül hozza közelebb a gyerekekhez a Kisvakond történeteket.

A kiállítás megnyitóján a Móra Könyvkiadó irodalmi szerkesztője, Dóka Péter mesélt a Kisvakond történetek kialakulásáról a gyerekeknek, majd az óvodások és kisiskolások ujjbábokat is készíthettek, valamint papírszínház is várta őket. A kiállítás december 13-ig látogatható, addig számos kisvakondos mesekönyv is kölcsönözhető a könyvtárban.

Az első vakond mesét 1957-ben írta Zdenék Miler cseh rajzfilmkészítő és illusztrátor. Egy gyerekeknek szóló oktatófilm elkészítésére kérték fel, a felkínált forgatókönyvvel azonban nem volt elégedett és elkezdett egy állatfigurát keresni a történet főhősének. Saját elmondása szerint úgy lelt rá a vakond figurára, hogy teljesen véletlenül rálépett egy vakondtúrásra. Az első kisvakondos film A Kisvakond nadrágja című volt, ami a Velencei Filmfesztiválon Ezüst Oroszlánt nyert, később pedig világszerte ismertté vált. Az utolsó Kisvakond film 2002-ben készült el, 45 év alatt összesen 51 film született. A filmek mellett a mesék könyvekben is megjelentek.

Az első történetekben a kisvakond megszólalt. Később azonban a szerző azt szerette volna, hogy a történeteket minden nyelvterületen megértsék a gyerekek, ezért  érzéseket kifejező hangokkal ruházta fel a főhőst. Ezeket a hangokat, mint ahogy korábban a vakond történetek szövegeit, lánya kölcsönözte. A kislány volt egyébként a mesék első kritikusa is. Miler neki mutatta meg először az elkészült alkotásokat, figyelve reakcióit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!