Balatonfüred

2014.07.06. 18:45

A család mint bárka

Óbudavár - Szentmisével, előadásokkal, kiállításokkal, gyermek- és ifjúsági programokkal ünnepelték meg szombaton a Schönstatt nemzetközi családmozgalom megalapításának századik évfordulóját.

Toldi Éva

A lelkiség magyarországi központja Szűz Mária-szentélye alapításának tízéves jubileumát is ekkor ünnepelték. A családok püspöke, Bíró László és Márfi Gyula veszprémi érsek által celebrált szertartásra a szélrózsa minden irányából érkeztek magyar és külföldi zarándokok. A szentmise elején megemlékeztek a lelkiség németországi alapítójáról, J. Kentenich szerzetes atyáról, aki összefogta a fiatalokat az első világháború torkában és lelki egységbe szervezte őket. Célja volt, hogy a Szűzanya közbenjáró segítségével helyreállítsák azt a szeretetszövetséget, amit Krisztus elhozott az emberek közé egykor.

Gódány Róbert és Rita, akik három évtizede hazajöttek az emigrációból, és útra indították a Schönstatt lelkiséget Magyarországon (Fotó: Toldi Éva)

Szentbeszédében Bíró László püspök rámutatott: A világháborúk véget értek, de sok-sok apró háború folyik korunkban is, amelyek pusztítják a világot. A schönstatti jubileum alkalmával tanulhatunk J. Ketenichtől, miként fordulhatunk szembe azokkal, akik a globalizáció sodrában a személyi szabadság korlátlanságával, egoista módon törtetnek át másokon. Az ember csak Isten erejével képes megújítani a szeretet szövetségét ember és ember között. E szövetség a közösségből táplálkozik, ott erősödik, legelsősorban a családban. A család olyan, mint a bárka, idézte J. Kentenichet, mely a korszellem, a bűn áradata közepette védelmet tud adni. Bárkává kell lennie minden családnak, mert ha nem tudunk azzá válni, akkor nem tudjuk a következő nemzedéknek átadni az evangéliumot, az életet. Kentenich hirdette: a család az a hely, ahol megtestesül a szeretet a születő jövevényekben. Végül köszönetet mondott a lelkiség magyar alapítóinak, Gódány Róbertnek és Ritának, akik nem kis kockázatot vállalva hazajöttek az emigrációból, s útra indították a Schönstatt lelkiséget Magyarországon is három évtizede.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!