Badacsonytördemic

2016.04.10. 08:20

A táncegyüttes tagjai jelentős szerepet vállalnak a hagyományőrzésben

Badacsonytördemic - A településen élők őrzik őseik hagyományait. Sokat segítenek ebben a Tördemic Táncegyüttes tagjai is.

Tóth B. Zsuzsa

Az együttes kutató munkájának köszönhetően sikerült megtalálni a településen feledésbe merülő húsvéti népszokás, a zöldágjárás helyi változatát. Húsvét hétfő délutánján a Szent Ignác kápolnától indulva az egyittes lány tagjai végig járták a Római utat a régi tradíció szerint, hogy még utoljára farsang után megmutassák magukat a helyi legényeknek, és ének szóval, vidámsággal kiűzzék a gonoszt a faluból. A lakók örömmel vették a vidám hagyományőrzést, sokan figyelték a fiatalok játékát a kapuból. Ahol több nézelődő is összegyűlt, ott a táncosok párosító játékokkal múlatták az időt, abban a reményben, hogy ki-ki párt talál magának. A játékos, vidám menethez szép számmal csatlakoztak a nézelődő turisták, és helyiek egyaránt. Közös örömtánccal záródott az esemény a falu központjában, ahol a hagyományok szerint vödörrel locsoltak a táncos legények, hogy ez a népszokás se merüljön feledésbe.

A Tördemic Táncegyüttes tagjai segítenek a hagyományőrzésben. A képen Morva Dóra és Novák Panna tartja a kaput

A régi iskola épületében már az ünnep előtt játszóházban készültek a gyerekek a Húsvétra. A kézműves játszóházban több, mint hetven gyerek alkotott, sokan táncos apróságok és helyi gyerekek készítettek húsvéti díszeket, festettek tojást különféle technikákkal a hagyományos méhviaszostól a modernebbig. Közben a népi hagyományos játékok, például tojásdobálás, szintén várta a gyerekeket de, énekeket, táncokat is tanulhattak, és a tavaszi nép hagyományokkal ugyancsak megismerkedhettek az együttes vezetője, Szabó Csaba irányítása mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!