Alsóörs

2014.08.13. 17:35

Kőszobrász Szimpózium: Alsóörsöt is szépítik a szobrászok

Az idén is nemzetközi alkotógárdával, tíz hazai és két határon túli résztvevővel nyílt meg a hagyományos Kőszobrász Szimpózium szerdán a kikötő előtti parkban.

Győrffy Árpád

Mint Both Gábor, a tábor szervezője elmondta, a 13. alkalommal megrendezett alkotótábornak tizenkét felnőtt résztvevője van, köztük török és Csehországban élő magyar származású művész is. Többen képzett művészek, mások autodidakta módon tanulták a szobrászkodást. Vannak olyanok, akik már korábban is bekapcsolódtak a munkába, és alkotásuk látható a faluban.

A felnőttek mellett négy gyerek is részt vesz a hat napon át tartó alkotómunkában. A rendezvény az önkormányzat segítségével valósul meg. A szobrok alapanyagának biztosításába besegített a szomszédos Balatonalmádi önkormányzata is.

A törökországi Izmirből érkezett Firdevs Saglam szobrászművész a nagyolási munkát végzi a nőt jelképező szobrán (Fotó: Győrffy Árpád)

A feladat az idén is változatlan, a térségre jellemző permi vörös homokkőből kell kifaragni az idei témához kigondolt szobrot. A felnőttek témája az erotika, a gyerekeké a szeretet.

A felnőttek az első két nap a nagyolási munkánál gépet is használhatnak, de a végső formát már kalapáccsal, vésővel kell kibontani a kőből.

A tábor végig nyitottan működik az érdeklődők előtt a kikötő előtti fák alatt, így aki meg akar ismerkedni a szobrászok munkájával, augusztus 20-ig napközben bármikor megteheti. Záró programként augusztus 20-án 17 órakor árverésre bocsátják az elkészülő alkotásokat. Az így gyűjtött bevétellel a szobrásztábor jövő évi finanszírozását támogatják. A legjobb szobrok közül több a falu köztereit fogja díszíteni, ahogy az eddigi táborok emlékét is mintegy húsz szobor őrzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!