Állatvilág

2014.09.24. 16:20

Negyven éves a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Veszprém – A madarászás nem egyszerűen hóbort, hanem a jövőre nézve, a természetvédelem érdekében is nagy jelentősége van.

Tremmer Tamás

Mindez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) alapításának 40. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen hangzott el szerdán a veszprémi városházán. A rendezvényt az MME Veszprém Megyei Helyi Csoportja hívta életre, az eseménnyel csatlakoztak a Herman Ottó emlékévhez is.

A jubiláló egyesületet Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere köszöntötte. Úgy fogalmazott, hogy városban gazdag a természeti és táji környezet, az élővilág. Az itt lakók nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy ezt megőrizzék az utókor számára.

Az egyesület természetvédelmi és tudományos eredményeit, társadalmi szerepét és történetét dr. Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója mutatta be. Herrmann Ottó szerepét hangsúlyozta: polihisztor volt, sok mindennel foglalkozott, köztük madarásztannal is. Az ő szervező munkájának köszönhető, hogy létrejött a Magyar Madártani Intézet. E szervezet örökösének vallja magát az 1974-ben 196 taggal alapított MME.

 

Az MME komoly szakmai célokat tűzött maga elé. Tudták, a tömegbázis adja a szervezet erejét, azért 1979-ben már tízezren voltak. Ma is ekkora a taglétszám, de mintegy hetvenezer emberrel, szervezettel kerülnek kapcsolatba évente.

Az ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, sok mindent adott a szervezet a társadalomnak: kirándulásokat, táborokat, természetvédelmi rendezvényeket szerveznek, mindezt önkéntes alapon. Ritka fajokat mentettek meg a kihalástól. Kezdeményezésükre 56 különleges madárvédelmi terület jött létre az országban.

A 70-es évek végén alapították a helyi csoportot, amelynek egy éve elnöke Aczél Gergely. A szervezet meghatározó munkát végez a madárfajok - gólya, partifecske, gyurgyalag, vörös vércse – védelmében. Az országos gólya roadshow Veszprém megye húsz településén zajlik. 2007-től hamvas rétihéja, pár éve pedig hódkutatást is végeznek. A jövőre nézve megfogalmazta, minél több embert kell tudniuk megszólítani, el kell érniük a fiatalokat, ennek érdekében környezetnevelési programot is indítottak. Nekik fontos a természet.

Az emlékülés zárásaként Novák László fotóművész mutatta be munkáit Az elszállt évtizedek címmel.

A jubileumhoz kapcsolódóan természetvédelmi fotókiállítás nyílott a városháza aulájában, amely október 3-ig tekinthető meg. A kiállítás képeit Novák László, Hencz Péter, Kovács András, Szenthe Zoltán, dr. Nagy Lajos és ifj. Vasuta Gábor készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!