Állatvilág

2014.05.23. 19:43

Gyógyító doktor mancsok

Zirc - A Doktor Mancsok Alapítványt 2012-ben alapították lelkes szakemberek, akik évek óta foglalkoztak állatasszisztált terápiával. Céljuk az volt, hogy segítsék a beteg, fogyatékkal élő gyermekek, felnőttek gyógyulását, életminőségük javítását.

Müller Anikó Hanga

Az állatterápia története az 1960-as években kezdődött. Boris M. Levinson pszichológus egy viselkedési zavarokkal küszködő kisfiút kezelt. Hónapokig nem tudta szóra bírni, mígnem egyszer a rendelésre kénytelen volt bevinni a kutyáját. Az eb hatására a gyermek feloldódott, beszélni kezdett az állathoz és gazdájához. Levinson a következő vizsgálatra szándékosan vitte el kutyáját, s a fiú állapota rohamosan javulni kezdett. Laikusként nem is gondolnánk, milyen sok területen hasznos e terápia. Segíthet tanulási, magatartás-, figyelemzavar, viselkedési problémák megoldásában, értelmi akadályozottság, pszichiátriai megbetegedések esetén, mozgásfejlesztésben, a szorongás, a kutyáktól való félelem leküzdésében, lelki terhek, családi feszültségek, alkoholizmus, drogfüggőség, depresszió kezelésében. Az alapítványhoz tizennégy kutya tartozik, közülük négy Zircen dolgozik. A szervezet két tagja - Skobrák Helga elnökhelyettes, kutyafelvezető és Veidinger Istvánné - a bakonyi kisvárosban él. Helga két kutyája Kiwi és Shony, golden retrieverek, Éváé Málna és Lady labrador retrieverek. A kiképzett kutyák szerte az országban, óvodákban, iskolákban, kórházakban, idősotthonokban, rehabilitációs intézetekben végeznek terápiás munkát. Megyénkben csak a zirciek dolgoznak aktívan, a közelben Felsőőrsön van két terápiás kutya, Sólyon egy. A „doktormancsok” a gazdák tulajdonában vannak, a kiképzés az ő felelősségük és feladatuk.

- Egy éven át tanítjuk őket, ezt komoly, kétfordulós vizsga zárja, mely a gazda megmérettetése is egyben. Előtte szigorú állatorvosi ellenőrzésen kell átesni a kutyáknak, van szőr-, széklet-, torokvizsgálat és elengedhetetlenek a kötelező oltások. A vizsgán értékelik az alapengedelmességüket, végrehajtják-e idegenek utasításait is, hogy reagálnak különféle ingerekre, pl. erős zajra, kerekesszékkel feléjük közeledő mozgássérült személyre, figyelik, hogy viselik, ha gazdája nélkül, idegennel összezárva maradnak. Alapvető szempont, hogy semmilyen szituációban és körülmények között nem mutathatnak agressziót, ha ezt teszik, azonnal kizárják őket a vizsgáról – mondja Helga.

Az első terápiás kutya a megyében Shony volt. Helga kutyakozmetikus, hat éve foglalkozik e különleges, sok élményt nyújtó munkával. A televízióban figyelt fel az állatasszisztált terápiára, Pesten megnézett egy foglalkozást, mely végérvényesen rabul ejtette.

A Szent Bernát Idősek Otthona lakói mindig izgalommal várják a terápiás foglakozásokat, balról János bácsi, Emma néni, Erzsi néni Kiwivel és Shonyval (Fotó: Müller Anikó)

- Egyszer elvittem Helgához a spánielünket nyíratni, akkor hallottam tőle először a kutyaterápiáról, nagyon megtetszett. Az én kutyám fekete, Málnának neveztünk el. Három éve dolgozom vele egy halmozottan sérült gyermekeket nevelő bakonyoszlopi intézetben, órarendi keretben. Óriási a fejlődés náluk, igaz, hosszú folyamat eredményeként. - mondja büszkén Éva.

Nagyon fontos, hogy a foglakozásokon jelen legyen fejlesztő-, vagy gyógypedagógus, így lehet a munka hatékony. A kutya jelenlétével is segíti a gyermekeket a tanulásban, oldja a szorongást. A csoporton belül fejleszti a szociális képességeket, mert a tagoknak nem csak az állattal, de társaikkal is együtt kell működniük. A kutya irányítása során fejlődnek a kommunikációs képességek, bővül a szókincs. A terápia jótékony hatással van a mozgás fejlesztésére. A finommotorikán belül az ujjak és a száj körüli izmok emelhetők ki. Egyes feladatokkal a helyes beszédlégzés is alakítható, ilyen az úgynevezett tápfújás, melyen keresztül a mellkas és a bordaközi izmok is átmozgatódnak. Ez fontos a rehabilitáció terén, mert a stroke-on átesett páciensnek nehézségei lehetnek a légzéssel, de a memóriafejlesztés, az érzékelési receptorok is előtérbe kerülnek. Fejleszthető a látás, a tapintás, az egyensúlyérzékelés is.

Helga és Éva Zircen többször voltak az Erzsébet kórházban, az óvodában, iskolában, különböző rendezvényeken, rendszeresen ellátogatnak a Szent Bernát Idősek Otthonába, várpalotai Bartos iskolába, a veszprémi Pirospont játszóházba. Horváth Mária, a kórház mozgásszervi rehabilitációs osztálya osztályvezető főnővére tapasztalata szerint nagyon jó hatással van a kutyaterápia az agyvérzésen átesett, a mankót, járókeretet használó betegeik állapotára. Izgatottan várják érkezésüket, a közösen végrehajtott feladatok elvonják a figyelmet a fájdalomról, hangulatuk vidám.

Papp Irén, az apátsági Szent Bernát Idősek Otthona mentálhigiénés munkatársa elmondta, a kutyaterápiás csoportfoglalkozások népszerűek az idős, beteg ápoltjaik körében. Javul a kedélyállapotuk, érdekes fejlesztő foglalkozásokat végeznek, játékos formában, melyek egészségügyi hatása igen pozitív. Ott jártunkkor János bácsi kutyás dalt énekelt „barátjának”, Kiwinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!