Állatvilág

2016.06.07. 17:20

Fogy az egyedszáma - A hamvas rétihéja nálunk költ, a Szaharáig vonul el

Az idei esztendőben kisebb telepben költ megyénk területén a hamvas rétihéja (Circus pygargus).

ifj. Vasuta Gábor

Hazánk területén szórványos költőfajnak tekinthető, a számára kedvező élő- és fészkelőhelyek megszűnőben, az okok között a lecsapolásokat kell megemlíteni. Vizenyős, időszakos vízborítású réteken költ, ahol számos más ritka madár- és állatfaj találja meg életfeltételeit. A Marcal-medencében található fészkelőhelyek gyakran védett területen kívül esnek, ezért fontos szerep jut a természetvédelemnek, hogy az itt gazdálkodó tulajdonosokkal egyeztessenek, hogy a sásos réteket csak a fiókák kikelése után, augusztus legvégén kaszálják le. A hamvas rétihéja a földön fészkel, minden évben új fészket épít.

A hamvas rétihéja hazánkban fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 ezer forint
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A fészekanyag száraz fűből, sásból, nádlevelekből, néha vékony gallyakból áll. Fészke kisméretű, építése az első tojások lerakása után is folytatódik. A tűző nap elől a fiókák gyakran a fészek körüli növényzetben bújnak meg. Tápláléka madárfiókákból, pockokból, gyíkokból áll. A fiókáit a költőterületén kirepült fiatal sárga billegetőkkel és mezei pacsirtákkal eteti, külföldi tapasztalatok alapján a keresztes vipera is szerepel a tápláléklistáján. Hazánk tájairól szeptember közepén vonul el, a Szaharától délre eső területek felé.

Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.

Címkék#rétihéja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!