Állatvilág

2015.03.25. 18:09

Programsorozat népszerűsíti az ürgéket

Budapest - Írókat és költőket kértek fel, hogy gazdagítsák a magyar irodalmat ürgéről szóló új művekkel.

Marton Attila

Az ürge (Spermophilus citellus) világállománya élőhelyeinek pusztulása miatt lecsökkent. A teljes elterjedési területét tekintve Magyarországon él a legjelentősebb ürgeállomány. Ez a kiemelt státus azonban óriási felelősséggel is jár, hiszen ha hazánkban nem tudjuk megóvni a fajt, akkor ezzel a teljes ál- lomány is végveszélybe kerülhet, hívja fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium.

Három éve az ürgét fokozottan védett fajjá minősítették hazánkban, amelynek pénzben kifejezett értéke egyedenként 250 ezer forint. A tárca Vadonleső nevű programja a szakmai szervezetek támogatásával 2015-ben az év emlősének jelölte az ürgét, ennek keretében több népszerűsítő, szemléletformáló és ismeretterjesztő rendezvényt is szerveznek. Mivel Petőfi Sándor Arany Lacinak című verse óta nem született új ürgéről szóló költemény, megkerestek számos költőt, hogy gazdagítsák a magyar irodalmi palettát új, ürgéről szóló művekkel. Emellett esszéíró pályázatot is hirdettek.

 

Címkék#ürge

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!