Ajka

2012.05.11. 08:58

Tiltakozás Ajkán - Nem adnák a gimit a hiteseknek

Ajka - A Bródy gimnáziumba járó diákok szülei aláírás gyűjtésbe kezdtek, tiltakozásuk jeléül, mivel felmerült annak lehetősége, hogy az intézményt átadná a város a Hit Gyülekezetének.

Tóth B. Zsuzsa

Mint arról a héten már írtunk, a városvezetés az átadást anyagi okokkal indokolja, továbbá feltételekhez köti. Többek közt ahhoz, hogy mit akar a szülők és pedagógusok többsége. A szülők azonban kételkednek abban, hogy az iskolai program nem csorbul, úgy érzik, az átadás esetében helyben nem maradna alternatíva a gimnáziumba járó diákok számára.

A péntek délelőtti aláírásgyűjtésre tucatnyi szülő, néhány pedadógus és ellenzéki politikus érkezett a gimnázium elé. A kezdeményező, Csipszer Mónika maga is szülői munkaközösségi tagként szülőtársai véleményét is tolmácsolta lapunknak. Mint elmondta, a szülőket eddig senki nem kérdezte meg a döntésről, tartanak attól, hogy az átvétel esetén a Hit Gyülekezete nem tartaná meg az iskola semlegességét, akkor pedig nem tudna lépni a város. Hozzátette, hogy egyes osztályokból már most többen jelezték, hogy nem maradnak az iskolában. 



Véleménye szerint nem lenne ekkora a tiltakozás, ha az iskolát a katolikus egyház venné át. Az azonban elutasította a város megkeresését. A helyi önkormányzati képviselők úgy vélik, a városvezetés valami miatt nem akarja átadni az iskolát az államnak, pedig az lenne a helyes. Az alapítványi működtetés esetén a városnak is zsebbe kéne nyúlnia, a Hit Gyülekezete viszont bár 400 milliós megtakarítást hozna, nem biztos, hogy úgy költené el a normatívát, ahogy azt a fenntartás megkívánná.

Tartanak tőle, hogy sérülnének a világi nézetek, ez pedig nem csak a Bródyra, hanem a város másik két iskoláját magában foglaló szakképző intézményre is vonatkozhat. Hiszen az átadás terve azokat szintén érinti. Mihályfi László igazgató leszögezte, hogy egyes híresztelésekkel szemben nem az intézmény kezdeményezte az átadást. 



A napokban kikérik arról a pedagógusok, a tanulók és a szülők véleményét, majd azt összegezve a jövő hét közepén nyilatkoznak az eredményről. csütörtökön már tájékoztatták a pedagógusokat, a Hit Gyülekezete főigazgatója személyesen jelen volt a megbeszélése. Az igazgató saját véleményét nem mondta el, viszont az egyik pedagógus, Paksi Zoltán úgy fogalmazott, hogy nehezményezi, amiért az átadás esetén nem lenne biztosítva helyi iskolaválasztási lehetőség az érettségire vágyó diákoknak. 

Az aláírásgyűjtés Csipszer Mónika szerint több vonalon is folytatódik, csak ő eddig több, mint kétszáz támogatót talált. Az sem kizárt, hogy a jövő héten demonstrációt szerveznek, vagy helyi szavazást kezdeményeznek az ügyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!