Ajka

2014.07.28. 13:50

Buborék helyett fix tető - Jövő őszre készülhet el a korszerű uszoda

Ajka - A Magyar Vízilabda Szövetség döntésének köszönhetően szeptember 1-jén megkezdődik az ajkai uszoda újjáépítése.

Novothny Ottó

Közel nyolcszázmillió forintból épül új uszoda a városban. Két ütemben készül el a 33.3 méteres medence és a korszerű létesítmény.

Ajka város önkormányzatának sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nyolc esztendővel ezelőtt kezdtek el kopogtatni különböző ajtókon a városvezetők, hogy az elavult uszoda helyére újat építsenek.

A kérések, pályázatok, megbeszélések aztán éppen egy hónappal ezelőtt elérték céljukat: a Magyar Vízilabda Szövetség elfogadta a Cápa Vízilabda Klub pályázatát, így az elkülönített 282 millió forintból megkezdődhet a beruházás megvalósítása. Az országos szervezet az ajkai cégek, vállalatok társasági adójából (TAO) különíti el ezt az összeget, így beindítva az építkezést. A nyolcszáz millióhoz hiányzó pénz a jövő évi TAO-ból, valamint önrészből áll össze.


Bujna Lilla úszásoktató edzést tart. Hamarosan megkezdődhet az építkezés, melynek befejezése után modernebb épületük lesz (Fotó: Györkös József)

A hétfői sajtótájékoztatón kiderült, hogy kezdetként célzott társasági adóból (TAO) 282 millió forintot használhat fel az önkormányzat, de a jövő évi TAO-ból is van már ígéret 290 millió forintra. A beruházás teljes értékéhez, a tervezett nyolcszáz millió forinthoz az önkormányzat pótolja ki a hiányzó összeget.

Schwartz Béla polgármester elmondta, hogy igyekeztek nagyon körültekintően megszervezni az építezést. Minden érdekelttel (Rája úszó klub, Cápa vízilabda egyesület) egyeztettek, illetve a helyi uszodába járó lakosság türelmét is kérik.

A sportolók vállalták, hogy a bezárás idejére (2014. szeptember 1-től, várhatóan 2015. őszig) a környékbeli sportlétesítményekbe járnak majd el. (Balatonfűzfői, celldömölki, szombathelyi uszodák jöhetnek szóba.) Az ezzel járó költségeket az önkormányzat fedezi.

A város első embere hozzátette: az építkezést már nem lehetett sokáig halasztani, hiszen a jelenlegi helyzet egyre nehezebben volt tartható: az uszoda működtetése évente 200 millió forintba került és ennek negyedét az energia költségek tették ki.

Farkas András edző és tantíványa Kis Gergő: nehéz esztendő vár az ajkai sikerpárosra

Johanidesz Sándor a Kristályfürdő Kft. vezetője beszámolt arról, hogy a medence 33.3 méter hosszú, nyolc pályás lesz (kimondottan a város olimpiai hatodik helyezett úszójának, Kis Gergőnek a kérésére), de mellette tanmedence, bemelegítő és ülő bemelegítő medencék, szaunavilág és edzőterem is épül majd. Természetesen korszerű öltözők, kiszolgáló helyiségek, sőt lelátó is lesz, az épület pedig fix tetős, hőszigetelt kivitelben készül.

Az építkezés két ütemben zajlik majd, erre azért van szükség, mert a TAO pénzek célcsoportosítását két adóév alatt tudja vállalni a Magyar Vízilabda Szövetség.

Ami biztos: szeptember 1-jén bezár az uszoda és várhatóan csak 2015. őszén nyit ki újra, akkor már a teljesen megújult létesítményben folytatódhat a sportklubok munkája, illetve látogathatják azt a helyi lakosok.

A szakemberek elmondták, hogy a jelenlegi sátortetős uszoda harmincöt évvel ezelőtt készült, a burokra az akkori építő hét év garanciát vállalt. Azóta háromszor is cserélték a sátrat (legutóbb tizenöt évvel ezelőtt), melynek rezsi költsége többszöröse a fix tetős hasonló méretű épületekhez viszonyítva.

A polgármester bízik abban, hogy a helyi vállalatok, cégek egyet értenek az önkormányzat törekvéseivel és segítik azok megvalósulását. Vagyis adományaikkal, társasági adójukkal beszállnak az építkezésbe, hogy minél előbb minden sportoló visszatérhessen megszokott, ám alaposan megújult környezetébe.

 

Az úszók helyzete a legkényesebb

Farkas András a Rája 94 Úszó Klub vezetőedzője elmondta, hogy óriási munka lesz megszervezni a vidéki uszodákba járást. A versenyzők heti tíz alkalommal edzenek, ami azt jelenti, hogy az iskolai órák előtt korán reggel és aznap délután is. Ez csak úgy oldható meg, ha azok, akik vállalják magántanulók lesznek, arról nem beszélve, hogy nyilván Kis Gergőnek sem lesz könnyű átállni. Az ajkai klub egyébként húsz éve alakult és messze a legsikeresebb sportegyesület a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!