Ajka

2014.11.11. 19:46

Egy szemétdomb az otthona – a lakóközösség rettegésben él

Ajka - Életüket és vagyonukat féltik a Kohász utca egyik társasházának a lakói, mert az egyik ingatlantulajdonos életmódja veszélyt jelent a lakóközösségre – mondják a lépcsőházban élő emberek.

Penk Tímea

Évek óta tart ez a probléma – meséli Nagy Gyula közös képviselő, aki számos helyen próbált segítséget kérni.

- Épp csak a miniszterelnökhöz nem fordultam, de mindenhol azzal utasították vissza, hogy az érintett ingatlan magántulajdonban áll, így nincs kompetenciájuk intézkedni – mondja Nagy Gyula, aki számára elfogadhatatlan ez a válasz, hiszen egy társasházról van szó, amelyben a lakóközösség tagjai felelősséggel tartoznak egymásért.

- Egyik a nap a tűzoltókat is ki kellett hívni, mert füstöt éreztünk – mondja egy felháborodott nyugdíjas, aki nem érti, hogy miért nem tud senki intézkedni.

Felber Zoltán a társasházi adósságokat sikeresen behajtja (Fotó: Penk Tímea)

- Egyedülálló asszonyt, aki gyereket nevel és nem tud fizetni, azt kiteszik az utcára. Mi meg itt kínlódunk azért, hogy ez az ember nem fizet semmit, helyette mi fizetünk mindent. Borzalmas kuplerájban él közöttünk, tele van a lakása szeméttel, bűzlik a lépcsőház. Télen jönnek hozzá a hajléktalanok, éjszakákig dáridóznak. A közüzemi szolgáltatásokat már régen kikapcsolták nála, se vize, se villanya nincs, az ürüléket ide önti a fűre. Miért nem lehet innen kitenni – kérdezi kétségbeesetten az asszony –, miért kell megvárni, míg 12 másik családra rágyújtja a lépcsőházat?

Felber Zoltánt, egy helyi társasházkezelő cég ügyvezető igazgatóját kérdeztük, hogy mi a megoldás az ilyen helyzetekben.

- Az épületet kezelőjének a kötelezettségbe behajtani a tartozásokat. Ennek ellenére több olyan társasházzal kerültem kapcsolatba, amelyekben több millió forintos tartozás gyűlt össze – állítja Felber Zoltán, aki eredményes munkának tudja be, hogy munkatársaival negyvenszázalékos nemfizetési arányokat vittek tíz százalék alá. Az általuk kezelt társasházak közös költségeit nem teljesítők ellen végrehajtást kezdeményeznek, ez meghozza az eredményt. Az igazgató azt is fontosnak tartja, hogy a naprakész könyvelés a lakástulajdonosok rendelkezésére álljon, és bármikor betekinthessenek a közös költséget nyilvántartó iratokba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!