Ajka

2014.09.22. 13:04

800 éves ünnepelt

A szülinapos Ajka tiszteletére rendezett ünnepségsorozat legutóbbi állomása a szintén kerek évfordulós, pezsgő kulturális életéről híres és folyamatosan megújuló Bakonygyepes volt.

Vargáné Czobor Andrea

A Gyepesi Szóban „beharangozott”, de már régóta ismeretes és nagy izgalommal várt eseményre kisebb búcsúként készült a település apraja-nagyja. Autók, vendégek sokasága lepte el a falut, s az ünnepségre sokan eljöttek. A Fő téren kisebb kiállítást lehetett megtekinteni a falu múltjával kapcsolatosan: régi tárgyak, írások, megsárgult dokumentumok, a közelben népies játszótér várta a faluünnepre érkezőket. A komoly számú nézősereg a falu „örökös színészei” jóvoltából fantasztikus időutazáson vehetett részt, ugyanis a település létrejöttének kezdetétől filmszerű produkciók láncolatán át mutatták be tulajdonképp napjainkig a közösség történetét, történelmét. Színpompás, profin megkoreografált jelenetek egy pillanatig sem hagyták a nagyérdemű figyelmét lankadni, sőt, egyes jelenetekbe még be is vonták a hallgatóságot. Korhű jelmezekben, eredeti történeteket meséltek el a helyiek, s jeleneteiket a szakmai zsűri is vastapssal jutalmazta. Az eredetmese után a török idők elevenedtek meg, majd az 1848-as szabadságharc helyi hősei, nevezetesen a Kun család visszaemlékezéseit hallhatta a nézősereg.

A második világháborús történetek bizony sok idősebb arcára csaltak könnyeket, a gyerekeiket, unokáikat magukkal hozó gyepesiek egy-egy szívbe markoló jelenetnél megszorították szeretteik kezét.  A hús-vér életmesék, a háború borzalmas áldozatai láthatóan a hallgatóság szívéig hatoltak. Olyannyira szemléletes és élethű volt a háborús „blokk”, hogy az égiek sem tudták sírás, lelket szaggató ordítás nélkül bírni a látottakat: hatalmas vihar kerekedett, melyben a „színészek” az utolsó pillanatig helyt álltak. Végül a zsűri mondta ki a várható „ítéletet”: berekesztette az előadást. A szorgos kezek készítette értékes díszletek és a hasonlóan egyedülálló, sokakat érdeklő kiállítás kincsei csak a szervezők és a helyiek gyorsaságának köszönhetően nem ázott el. A bemutatót megtisztelte jelenlétével sok ajkai politikus, városvezető is, s láthatóan mindannyian jól szórakoztak a tanulságos és érdekes jeleneteken. Az Ajka környéki települések gyöngyszeme, Bakonygyepes bemutatkozása jól sikerült, a szorgos-lelkes falubeliek méltán lehetnek várományosai a verseny díjainak akár legfényesebbikére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!