Zirc

2017.02.13. 16:20

Világjáró macik - Teáznak, kártyáznak, ejtőernyőznek

Zirc - Egyik reggel medvetappancsokkal találkoztak a gyerekek a zirci óvodában. Ha végigmentek a nyomokon, egy barlanghoz érkeztek, melyben több mint kétszáz mackó aludta téli álmát.

Kelemen Gábor

Csak egy éber medve van, aki a barlangot őrzi, Bruminak hívják, szánkón érkezett az oviba, és levelet is írt a gyerekeknek. Örömét fejezi ki, hogy itt le- het és találkozhatott az óvodások mackóival, akik most egy nagy közösség tagjai lettek.

A kiállítást is egy közösség hozta létre. Róthweil Judit óvónő az ötletgazda, de majdnem minden intézményi munkatárs önkéntesen közreműködött a tárlat összeállításában, és a gyerekek, szülők támogatása is kellett ahhoz, hogy ennyi mackó összegyűljön. Igen nagy érdeme volt Kovácsné Palkovics Márta intézményvezető-helyettesnek és Bognár Anita helyi alkotónak, aki egy gyönyörű drapériát készített a kiállításnak helyet adó üveges kerengőbe. A gyerekek boldogan nézik az üveg mögül a kiállítást, és mutatják, hogy melyik az ő mackójuk.

A medvetárlatot az óvónők szeretnék "élővé" tenni, időről időre átrendezik, kakukktojást rejtenek el a mackók között, ezzel is játékosan fejlesztve a gyerekek megfigyelőképességét, figyelmét    Fotó: Kelemen Gábor

A világ szinte minden tájáról érkeztek macik az óvodába. A barna medvék az erdőt hagyták ott az óvónők hívó szavára, jöttek pandák Ázsiából, koalák Ausztráliából, és a jegesmedvék is elvándoroltak ide az Északi-sarkról. Érdekesség, hogy van egy több mint 60 éves medve is, amely még az egyik kis-óvodás dédszüleié volt.

Az öregebb macik - a korelnök mellett van közöttük 40-50 esztendős is - egy kanapén ülnek. Asztaltársasággal is találkozhatunk, amely kártyázással, olvasással tölti el a hosszú téli időszakot. Az egyik sarokban teázó medvéket láthatunk, egy másikban - nyilván az az "északi sarok" - hófehér medvék pihennek.

A légtért is betöltik a macik ejtőernyővel, léggömbökkel, és egy repülő is elsuhan, nem látni pontosan, talán Balu kapitány kormányozza. Micimackó a barlanghoz vezető létra egyik felső fokán ücsörög, nyilván a hírnévnek köszönhetően érdemelte ki ezt a helyet. Medvecsaládok is vannak szép számmal, őket kosárkákban ringatták el a kiállítás szervezői.

A tárlatot az óvónők szeretnék "élővé" tenni, időről időre átrendezik, kakukktojást rejtenek el a mackók között, ezzel is játékosan fejlesztve a gyerekek megfigyelőképességét, figyelmét.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!