Zirc

2016.10.06. 17:28

Sokszor fontosabb a pénz, a természet védelménél

Zirc – Az ember mindig rangsorolja a környezetében található értékeket. Sajnos sokszor a gazdasági szempontok a mérvadóak – mondta Sinigla Mónika, botanikus-muzeológus.

Kutasi Zsófia

A szakember A növények természetvédelmi értéke címmel tartott előadást a városi könyvtárban. Kiemelte, minden növény és állatfajnak van pénzben kifejezhető értéke. A természetvédelem elsősorban a természeti értékekkel foglalkozik. Ezek megőrzése, óvása kiemelt feladat, azért, hogy a jövő generációi számára is fennmaradjanak. Az egyes fajok értéke leginkább akkor érvényesíthető, amennyiben rongálás, károkozás miatt büntetésre kerül sor. Egy adott terület értéke sok esetben az ott található védett fajok értéke is. Ezért a fajok megmentésének kulcsa a terület megóvása lehet. Biológiai és eszmei érték is kapcsolódhat egyes növény vagy állatfajokhoz a kulturális és gazdasági mellett. Beszélhetünk potenciális értékről is, például akkor, ha a későbbiekben például gyógyszeripari alapanyagként szolgálnak egyes fajok.

Fotó: Nagy Lajos

A diverzitás szintén fontos tényező a természetvédelemben. Sinigla Mónika több példát is hozott fel a hazánkban kipusztult vagy eltűnt növényekre: a havasi hízókát, a szibériai hamuvirágot és a tőzegrozmaringot. Fokozottan védett növény az erdélyi hérics, amely csak egy adott területen lelhető fel. A hazai védendő növényfajokról 1982-ben készült az első lista.

Az előadást a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezte az országos könyvtári napok alkalmából. A rendezvény október 3 és 9 között zajlik. Bieberné Réz Ágnes intézményvezető elmondta, a programon nagy sikert aratott Grecsó Krisztián Jelmezbál című kötetének bemutatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!