Zirc

2015.09.20. 11:44

Szociális térkép készül Zircen

Zirc - A lakosság véleményének megismerése, a jövőbeli tervek, koncepciók, fejlesztési elképzelések előkészítése és a szociális térkép elkészítése érdekében minden háztartásra kiterjedő adatgyűjtésről határozott az önkormányzat a közelmúltban.

Müller Anikó Hanga

A kérdőíves felmérés több hónap óta tart, szeptember végén fejeződik be, a munkát a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ közel húsz munkatársa végzi, tájékoztatta lapunkat Nagyné Fáró Katalin intézményvezető. Kiemelte, a kezdeményezés egyedülálló, a szociális térképek ugyanis általában mintavétellel készülnek, a bakonyi kisvárosban viszont az adatgyűjtést minden családnál kezdeményezték. A felmérés eredményéről, a tapasztalatokról értékelő összefoglaló anyag készül majd, de már most elmondható, több szempontból hasznos volt. Az emberek többsége jól fogadta a megkeresést. A kérdezők, túl a kérdőív kitöltésén, közérdekű, a város életét befolyásoló témákról is beszélgettek a családoknál.

Nagyné Fáró Katalin nagyra értékeli az együttgondolkodás szerepét  (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Több konkrét ügyben tanácsot, információt adtak a szociális szférában dolgozó szakemberek. Felszínre kerültek olyan problémák is, melyek pl. az egyedülálló idős embereknek problémát okoznak, így a hólapátolás, fűnyírás, fabehordás. A szakemberek terve szerint a jövőben a középiskolás diákokat, az önkéntes közösségi szolgálat keretében bevonják ezekbe a munkákba. Nagyné Fáró Katalin elmondta, e munka során kollégáival együtt megtapasztalták a kisebb-nagyobb közösségeket előbbre vivő közös gondolkodás szerepét, azt, hogy sok esetben a dolgok nem pénzkérdésen múlnak, csupán szervezésen, emberi hozzáálláson, odafigyelésen, konstruktív megoldások keresésén.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!