Zirc

2016.08.30. 14:45

Gyilkos galóca mérgezte meg a családi gombavacsorát

Zirc - Kellemes programnak indult a kirándulás, ami végül rémálomhoz vezetett. A család túl van a megpróbáltatásokon, de mint mondták, megfizették a tanulópénzt.

Kutasi Zsófia

Bakonynánánál a Római fürdőnél idilli környezetben kirándult Nádasdi Tibor feleségével, Ruzsovics Klárával és gyermekeivel a közelmúltban. A házaspár a gyermekek számára tartalmassá szerette volna tenni a közösen eltöltött szabadidőt; Tibor a fiatalokkal friss, míg Klára virágkötészethez száraz gombákat gyűjtött. Hamar megtelt a szatyor a különböző gombákkal. Klára, mint mondta, gyakran gombászik, de a leszedett példányokat nem ismerte. Tibor egyik ismerősének - akiről azt gondolták, gombaszakértő - mutatták meg a gyűjteményt. Az ismerős belenézett a szatyorba, amelyben galambgombát és hánytató galambgombát talált, ez utóbbit kidobták. Klára otthon észrevette, hogy van még másféle gomba is.

- Azt hallottam, az a gomba, amelyikben nincs kukac, az mérgező - mondta az asszony, aki ez alapján is szelektált. Amit az ismerős galambgombának mondott, abból vacsorát készített, megkóstolta, finom volt. Tibor ette meg a gomba nagy részét. Reggel a szája sebes volt, de azt hitték, stressz miatt. A feleség ekkor már gyanakodott a gombára. A vacsora maradékát Tibor még reggel megette. Mivel rosszul érezte magát, előkeresték a gombakönyvet, abban az állt, hogy széntablettát kell adni gombamérgezés esetén. Klára ekkor még nem gondolta, hogy komoly a baj, azt hitte, hogy hánytató galambgomba került az ételbe. A férj bevette a széntablettákat, majd elment dolgozni.

- Arra gondoltam, mitől féljek? Ha túlélem, akkor nincs miért aggódnom, ha belehalok akkor pedig ennyi volt - fogalmazott Nádasdi Tibor. A képen feleségével, Ruzsovics Klárával
Fotó: Pesthy Márton

Egy idő után azonban rosszulléte fokozódott. Kihívták a mentőket, akik a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház sürgősségi osztályára szállították, Klárát pedig hazaküldték a gombamaradványért. Amikor hazaért, megnézte azokat a gombákat, amiket kidobott és akkor látta a gombakönyv alapján, hogy gyilkos galóca is volt közte, de biztos volt benne, hogy nem került belőle az ételbe. A Tibortól vett mintákat a veszprémi kórházból a budapesti toxikológiai intézetbe küldték a szakemberek, ahol megállapították, gyilkos galóca okozta a mérgezést. A mérgezéshez ugyanis elég, ha annak spórája, vagy egy kis része érintkezik más gombákkal és az bekerül a szervezetbe.

Ez történt Tibor esetében is. A házaspár elmondta, az ismerősük valójában nem gombaszakértő, csupán korábban elvégzett egy kapcsolódó tanfolyamot. Mint mondták, ő is nagyon megijedt a hír hallatán.

A kórházban Klárát és a gyermekeket is kivizsgálták, ők jól voltak. Tibor állapota azonban két nap alatt válságosra fordult. Tisztában volt azzal, hogy kevés az esélye a túlélésre. Halálfélelmet azonban nem érzett.

Fotó: Pesthy Márton

- Arra gondoltam, mitől féljek? Ha túlélem, akkor nincs miért aggódnom, ha belehalok akkor ennyi volt - fogalmazott. Úgy véli, az is sokat segített, hogy nagy nyüzsgés volt körülötte, ő pedig a kezelések alatt végig közreműködött. A belgyógyászati osztály intenzív részlegén kezelték, ahol folyamatosan ellenőrizték az állapotát, biztatták, hogy ne féljen, amit tudnak, megtesznek a gyógyulásért. Mint mondta, óriási szervező és csapatmunkát igényelt, hogy kellőképpen ellássák. A kórházi dolgozók, beteghordók, nővérek, orvosok egyaránt embert próbáló, lelkiismeretes munkát végeztek.

- Szinte óránként jött orvos megnézni, mi van velem. Kérték, mondjam el, mit érzek, milyen gombákat szedtünk, hogyan volt az egész - mondta Tibor, aki azonban már a gomba szó említésétől is rosszul volt. - Amióta élek, ilyen kiváló orvosi ellátásban még nem volt részem. Sokat köszönhetek többek között Lakatos László centrumvezető főorvosnak, valamint Karai Katalin és Dömötör András szakorvosoknak - tette hozzá.

A harmadik napon mondta ki a kezelőorvos, hogy úgy néz ki, Tibor túléli a mérgezést. Az volt a szerencséje, hogy csupán minimális mennyiségű méreg került a szervezetébe. Kontrollra még vissza kell menniük. Klára elmondta, a gomba toxinja a vesét és a májat teszi tönkre. A mérget nem lehet feloldani, a tünetek pedig az elfogyasztása után 8-28 óra múlva jelentkeznek. Még teljesen nem nyugodtak meg, de pozitívan tekintenek a jövőbe.

Fotó: Pesthy Márton

Nem haragszanak az ismerősükre, mint mondták, emberi tévedés történt. A kérdésre, hogy gombásznak-e még, a válaszuk határozott igen, nem ment el a kedvük a történtek hatására. Azt tanácsolják, aki gombászik, minden fajtát külön gyűjtsön. Az időt pedig senki ne sajnálja a hiteles gombaszakértői véleményre.

Tibor optimista a felépülésével kapcsolatban, azonban mint mondta, a tanulóleckét egy életre megfizette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!