Zirc

2016.08.04. 19:35

Párba állított képek - Ritmusok címmel nyílt Hanik Boglárka tárlata

Zirc - A Fények városa sorozat keretében újabb rendhagyó tárlat nyílt, ezúttal a Monostor falatozóban. Ritmusok címmel állította ki fotóit Hanik Boglárka, akit az ünnepi megnyitón Csaba Lilla mutatott be a megjelenteknek.

Müller Anikó Hanga

A zirci születésű, Várpalotán élő alkotó a kaposvári egyetem fotográfia szakos hallgatója. Kiskora óta foglalkozik képzőművészettel, így ezt szívesen kombinálja a fotózással. Kedveli a minimalizmust, a letisztult formákat, ami képein is visszaköszön.

A kiállítást Borbás Zoltán festő-grafikus nyitotta meg. Beszélt napjaink felgyorsult képi információáramlásáról, aminek számbavétele, értelmezése nem kis feladat, elemezte, a kiállított fotók milyen üzenetet nyújtanak a szemlélőnek.

Borbás Zoltán megnyitja Hanik Boglárka zirci kiállítását  Fotó: Müller Anikó Hanga

- Szembeötlő, hogy egyik fotón sincs ember. Épületrészek és növények valamilyen szempontból kiragadott részletei kerültek egymás alá, a párba állítás sejteti a közöttük való kapcsolatot. Mi az a közös vonás, amiért éppen ezek kerültek párba? Az első megállapításunk az, hogy ember alkotta építészeti motívumra vagy tárgyra felelget egy természeti forma. Következő észrevételünk, mind a két fotón ugyanaz a fogalom megfogalmazása érhető tetten, párhuzamosság, rend, centralitás, szétágazás, spirálvonal, találkozás, sötét-világos, s a címadó gondolat, mely mindezt összefogja, a ritmus - mondta. Kiemelte, Hanik Boglárka kutató, kereső, problémákat felvető, azokat megérteni igyekvő fotós, látásmódja érzékenységével emelkedik ki kortársai közül. Borbás Zoltán feltette a kérdést, milyen üzenetre képesek e párba állított vallomások a világról. - A természet zseniális megoldásokat produkál szerkezetben, formákban, megoldásokban. Óriási tárháza a leleménynek, funkciónak, életrevalóságnak, szépségnek. Amennyiben az ember mint e teremtett világ része képes észrevenni a nagy alkotó kínálta csodákat, úgy a maga számára is próbálkozhat élhetőbb, emberhez méltóbb környezetet teremteni - hangzott a válasz. Az ünnepi délutánon közreműködött a Kovács Kitti-Szalay Kitti duó.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!