Zirc

2017.01.18. 19:35

Öntevékeny civilek, sikeres programok

Zirc - Önkormányzati szempontból a pályázatokra való felkészülés jegyében telt az elmúlt esztendő. Aktív civilekről, sikeres programokról is beszélt Ottó Péter polgármester évértékelőjében.

Napló információ

Az önkormányzati fejlesztésekre elsősorban a megyei területfejlesztési operatív program pályázatai adhatnak lehetőséget, melynek keretében Zirc kilenc pályázatot nyújtott be, a támogatási igény összértéke meghaladja a 2,5 milliárd forintot - mondta el Ottó Péter polgármester. A pályázati tervek közt szerepel többek között fenntartható közlekedésfejlesztés, komplex turisztikai fejlesztés, a város belterületi csapadékvíz-elvezetése, az iparterület infrastrukturális fejlesztése, épületenergetikai fejlesztések. Ez utóbbi esetében a zirci városvezető kiemelte, hogy tavaly az intézményekben elhelyezett napelemes rendszerek által megtermelt villamos energiának köszönhetően több mint ötmillió forintot takarított meg a város.

A felkészülési időszakban is történt pályázati fejlesztés, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban két új műhelyt és hozzá kapcsolódó kiállítást nyitottak meg a Kubinyi Ágoston program tízmillió forintos támogatásával. Más önkormányzati fejlesztések saját forrásból, esetenként helyi vállalkozások, szervezetek, magánszemélyek támogatásával történtek. Önerőből összesen ötvenmillió forintot költött az önkormányzat fejlesztésre.

Az elmúlt évben is nagyon sok program valósult meg a Bakony fővárosában. Újra telt házat hozott a remek hangulatú zirci farsangi bál. A kedvezőtlen időjárás ellenére másodszor is sikeresen megrendezték a Bakonyi Vágtát, melynek köszönhetően a város a főszervező Tündér Farmmal közösen eljutott a Nemzeti Vágtára, s ott a standok szépségversenyében hetvenegy település közül az első helyen végzett. A Múzeumok éjszakája ezúttal is színes programválasztékkal várta az érdeklődőket. Felnőtté vált, tizennyolcadszor rendezték meg Zirc legnagyobb rendezvényét, a Bakonyi Betyárnapokat. Szeptemberben egy új attrakcióval bővült a város: a Reguly Múzeumban megnyílt a Balaton-Bakony Kocka Klub Legogyűjteményének kiállítása, mely országosan egyedülálló. Méltóképpen, a megyei önkormányzattal közösen ünnepelte a város az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóját. Télre az eddiginél is látványosabb díszkivilágítást kapott a főtér, december elejétől február végéig pedig műjégpálya várja a ligetben a korcsolyázni vágyókat.

A sikeres rendezvények, programok mellett a városvezető kiemelte az összefogás szerepét, melynek köszönhetően például a Zirci Önkormányzati Tűzoltóság korszerű gépjárműfecskendőt kapott. A városlakók a háború miatt gazdasági nehézségekkel sújtott kárpátaljai testvértelepülés, Dercen gyermekeinek megsegítésére fogtak össze az Erdélyi Baráti Kör Egyesület által koordinált akcióval. Különösen az év végén több jótékonysági megmozdulást szerveztek, melyek célja a rászorulók megsegítése volt. Újabb köztéri alkotással gazdagodott a város, a Zirci Országzászló Alapítvány a település történelmét is meghatározó paraszti életformának állított emléket, az adventi időszakban pedig Bognár Anita helyi alkotó kezdeményezésére a zirciek mézeskalácsból megépítették Zircet. A kiállítást nagy sikerrel mutatták be a Reguly Antal Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!