Zirc

2017.03.17. 10:50

Nemzeti öntudatunk alapköve

Zirc városa is megemlékezett március idusáról, az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc történelmi eseményeiről.

A kora délelőtti órákban a Zirci Fúvósok toborzó zenéjére érkezett a közönség a Városháza épületéhez. Az ünnepség tíz órakor Kossuth és Széchenyi szobrainak, emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött.

Sebők Zoltán rendőrszázados, őrsparancsnok-helyettes és Szelthoffer Ferenc tűzoltóparancsnok tisztelegnek Kossuth Lajos szobra előtt.

A megemlékezés a Városháza Nagytermében folytatódott, Szakács Ildikó Petőfi Sándor Magyar vagyok című versének részletével köszöntötte az ünneplő közönséget, majd a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola fiúkórusa és a Zirci Városi Vegyeskórus Férfikara katonadalokat énekelt.

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola fiúkórusa és a Zirci Városi Vegyeskórus Férfikara katonadalokat adott elő.

A dalcsokor után Kasper Ágota önkormányzati képviselő, a Képviselő-testület Emberi Kapcsolatok Bizottsága tagjának gondolatai hangzottak el március 15-e szellemiségének jegyében. A képviselőasszony 1848 eseményeit helyi vonatkozásban idézte fel, különös tekintettel a ciszterci rendnek a forradalom kitörése napjához kötődő momentumait. Idézte Jókai Mór, a márciusi ifjak egyikének szavait a szabadságharccal kapcsolatban: „Dicső nap volt, mert a népet ez szabadítá fel. A nagy eszme nagy áldozatokat is követelt, de a győzelem, mit meghozott, a nagy árnál is szebb."

Kasper Ágota képviselőasszony, ünnepi szónok március 15-e szellemében korunkra reflektálva, előremutatásképpen megfogalmazta: az összefogás, a közös vállalás terem mindig gyümölcsöt.

Hangsúlyozta, március 15-e alapköve a nemzeti öntudatnak, melynek szellemében korunkra reflektálva, előremutatásképpen megfogalmazta: az összefogás, a közös vállalás terem mindig gyümölcsöt.

A Szabad Ötletek Színházának Petőfi Sándor szellemét idéző, ünnepi műsorát visszaemlékezés, zene és vers is színesítette.

A Szabad Ötletek Színházának ünnepi műsora Petőfi Sándort idézte meg.

Nemzeti ünnepünk Zirc városa számára a fiatalok köszöntésével lett teljes: 2003-ban Zirc Városi Önkormányzat az állandó zirci lakos középiskolás fiatalok számára tanulmányi ösztöndíjat alapított. Elnyeréséhez a minimum 4,7-es tanulmányi átlagot elért középiskolás fiataloknak pályázatot kell benyújtaniuk a Képviselő-testülethez, amelyek elbírálását az Emberi Kapcsolatok Bizottsága átruházott hatáskörben végzi el. A Bizottság február 20-i ülésének határozata értelmében mind a 17 pályázó középiskolást (Somogyi Gergő, Kajtár Szabolcs, Kovács Bence, Lekrinszky Anett, Detre Csongor István, Hédl Petra, Gregosits Martin, Dobos Gergely Csanád, Mészáros Balázs, Szakács Krisztián, Kujbus Petra, Farkas Estilla, Vajda Kitti, Neumann Péter, Balázs Márton, Várszegi Júlia, Simon Panna) tanulmányi ösztöndíjban részesíti 2017. első félévében.

17 pályázó középiskolás részesül tanulmányi ösztöndíjban 2017. első félévében. A jutalmat a diákoknak Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke adták át.

A jutalmat a diákoknak Ottó Péter polgármester és Lingl Zoltán a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság elnöke adták át.  Jelenleg összesen már 314 ösztöndíjasa van Zirc városának.

Az ünnepi alkalom végén, a Szózat elhangzása előtt Karácson Zoltán vezényletével a Zirci Fúvósok dallamai foglalták keretbe az 1848/1849-es forradalom és szabadságharcot felidéző Zirc és térsége megemlékezést. A múltidézők az „együtt ünnepelni jó" érzésével térhettek haza lelkükben, március idusának megelevenedésével.

A Zirci Fúvósok dallamai foglalták keretbe az 1848/1849-es forradalom és szabadságharcot felidéző Zirc és térsége megemlékezést.

A múltidézők az „együtt ünnepelni jó" érzésével térhettek haza lelkükben, március idusának megelevenedésével.

Az 1848/49-es polgári forradalomra és szabadságharcra emlékező városi ünnepség a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB szervezésében valósult meg.

Csaba Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!