Zirc

2017.04.26. 12:26

Nem betegek, „mások” - Tízéves jubileumát ünnepelte Zircen a Segítő Kezek Háza

Ünnepséggel, faliképavatással és koncerttel ünnepelte tízéves jubileumát a Segítő Kezek Háza.

Müller Anikó Hanga

A megjelenteket az intézmény fogyatékosok nappali ellátásának gondozottjai köszöntötték Kerner Mariann Más vagyok című versével. Megható volt hallgatni szavaikat, „Embernek születtem, pont ahogy te Velem is több a világ, épp, mint veled Nem beteg vagyok, egyszerűen más

Megszülettem, mert dolgom van itt”. Koósné Stohl Ilona korábbi intézményvezető elmondta, a történet igazán húsz évvel ezelőtt kezdődött, amikor a jelenlegi intézményvezetővel, Nagyné Fáró Katalinnal pályázatot írtak a családsegítő szolgálat létrehozására, mely a mostani rendszer alapja volt. Itt működött havonta a fogyatékos fiatalok klubja, akik idővel gyakoribb és folyamatos együttlétet igényeltek. A könyvtár épületének átalakításával, uniós forrásokból készült el a beruházás.

Nagyné értékelte az évtizedes szakmai munkát. Jelenleg huszonhét dolgozójuk van, a házban fogyatékosok, pszichiátriai betegek közösségi ellátása, támogató szolgálat, fejlesztő foglalkozások sora zajlik. Számos kirándulásuk sok élménnyel gazdagította az ellátottakat. A város lakói támogatják munkájukat, a gondozottak a maguk módján részt vesznek a település életében.

Kiemelte, boltjuk bevétele a nyitástól napjainkig tizenötmillió forint volt, termékeik eljutottak Angliába, Skóciába, Franciaországba, Németországba, Finnország, Luxemburgba, Koreába, Ausztriába, Erdélybe, Kárpátaljára. – Nagyon büszkék vagyunk erre, hiszen ehhez minőségi munkára volt szükség, kreatív, megújulni tudó, ötletgazdag kollégákra, ügyeskezű, pontos munkát végző, kitartó, új munkafolyamatot betanulni tudó és akaró ellátottak.

Hogy mire vagyunk  képesek, bizonyítja az IKEA projektünk is. Megnyertük a pályázatot hatszáz ajándékcsomag készítését mézeskalács-figurákkal, tizenkétezer mézeskalácsot kellett megsütni, díszíteni, csomagolni. A bőrünk is mézeskalács illatú volt,de sikerült és a bevételből bécsi karácsonyi vásári kirándulással ajándékoztuk meg a munkában résztvevőket, mondta.

Ez a ház él és élni akar, hangsúlyozta. Az ünnepi alkalomra Hoffer Ildikó helyi keramikus faliképet készített az intézmény bejáratához, mely jelképezi az ott folyó tevékenységet. Ottó Péter polgármester elismeréssel szólt a tíz év tartalmas munkájáról, mely bebizonyította, hogy szüksége van a városnak és körzetének ezen ellátási formára. Koósné a jubileum kapcsán köszönetet mondott Bálintné dr. Vóznek Mariannának, a Segítő Kezek Alapítvány elnökének a szociális ellátást segítő munkájáért. A jeles napon Göncziné Tőkési Viola gondozott egy korábbi „házlakó” versét mondta el.

Az ünnepség a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben Érdi Tamás zongoraművész felejthetetlen hangversenyével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!