Zirc

2016.11.17. 21:55

Mézeskalácsból falut építenek

Zirc - Közösségi mézeskalács falu építését tervezik a bakonyi kisvárosban Bognár Anita kezdeményezésére.

Müller Anikó Hanga

Pár éve meghívták egy távoli településre, de nehézkes lett volna a mézeseit utaztatni, azóta foglalkoztatja a gondolat, amit most lakhelyén valósít meg. Az anyuka három gyermeke is szívesen bekapcsolódik a kézművességbe. Bognár Anita Herenden tanult porcelánfestést, most olajképeket, falat fest és grafikákat készít. Messziről jutott el a mézeskalácsok mesevilágához, először lánya szobájának falára festett Csingilinget, virágokat, majd bekopogott a védőnőkhöz, az óvodába, a gyermekorvosi rendelőkbe, hogy vidám figurákat varázsoljon az egyhangú falakra, mindezt ingyen.

Bognár Anita mézeskalács figurái már a karácsonyt idézik, a most díszített fenyőfa a mézeskalács falu első fenyőfája
Fotó: Müller Anikó Hanga

- A mézeskalács falu építésére közzétett felhívásomnak nagy visszhangja volt, már több mint ötven telket foglaltak le. Volt, aki hat telket épít be. Többnyire a középkorúakat mozgatta meg a kihívás, de jelentkezett a helyi református egyház, több étterem, bakonyszentkirályi óvodások, de még egy füredi hölgy is. Nem az a lényeg, hogy tökéletes alkotások szülessenek, hanem az alkotás öröme és az, hogy együtt legyünk, közösen hozzunk létre valamit. Az épületeket belülről is megvilágítjuk, az utcákat égősorokkal díszítjük. Szeretnénk az apátság egy részletét és az arborétumot is megjeleníteni, mondta az ötletgazda. Az alkotásokat a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóházban állítják ki, ünnepélyes avatását december 6-ra tervezik. Bognár Anita a legnagyobb közösségi oldalon Zirci Mézeskalácsfalu elnevezéssel létrehozott egy oldalt, ahol december elsejéig még várja az újabb telekfoglalókat, november 29-én és 30-án 14 órától pedig találkozóra hívják a múzeumba mindazokat, akik a mézeskalácssütés fortélyaira kíváncsiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!